Σε δημοπρασία 78 φωτογραφίες της Φρίντα Κάλο

Σε δημοπρασία 78 φωτογραφίες της Φρίντα Κάλο

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Σε δημοπρασία θα πουληθεί σειρά φωτογραφιών της ζωγράφου Φρίντα Κάλο, του εραστή της Μεξικανού εικαστικού Ντιέγκο Ριβέρα, και του πολυπληθούς και ενδιαφέροντος κοινωνικού κύκλου τους. Τις εικόνες αποτύπωσε ο ταλαντούχος Ουγγροαμερικανός φωτογράφος Νίκολας Μέρι, που υπήρξε και αυτός εραστής της Κάλο.

Η συλλογή φωτογραφιών επρόκειτο να δημοπρατηθεί χθες από τον οίκο Sotheby’s στη Νέα Υόρκη. Πολλά από τα πορτρέτα απεικονίζουν την Κάλο και τον Ριβέρα στο σπίτι τους, περιστοιχισμένους από φίλους, προσφέροντας στον θεατή μοναδική εικόνα της καθημερινότητας των καλλιτεχνών. Στις 78 φωτογραφίες εμφανίζονται επίσης ο συνθέτης Κάρλος Τσάβεζ, η καλλιτέχνις Μάριαν Γκρίνγουντ, Αμερικανίδα εκπρόσωπος του σοσιαλιστικού ρεαλισμού, ο ζωγράφος Ρομπέρτο Μοντενέγρο, γνωστός για τις επιβλητικές τοιχογραφίες του, η ηθοποιός Μάργκο Αλμπερτ, ο ζωγράφος και συγγραφέας Μάι Μάι Ζε και η αδελφή της Φρίντα, Κριστίνα Κάλο.

Παράλληλα με τη δημοπρασία, το Μουσείο του Μπρούκλιν φιλοξενεί την έκθεση «Φρίντα Κάλο: Τα φαινόμενα μπορεί να απατούν», που είναι η πρώτη στις ΗΠΑ με προσωπικά αντικείμενα και ρούχα της Κάλο.

Η Φρίντα Κάλο αξιοποίησε τη ζωγραφική της για να εξερευνήσει την ταυτότητα και την καταγωγή της από το Μεξικό, τις πολιτικές της απόψεις και την αναπηρία της. Τα στοιχεία αυτά σημάδεψαν τα ρούχα που σχεδίαζε και έραβε, δημιουργώντας την αξέχαστη περσόνα της, με τα πολύχρωμα φορέματά της, τα παχιά ενωμένα φρύδια και την κοτσίδα στο κεφάλι της. Σε ηλικία 18 ετών, η Κάλο τραυματίσθηκε βαριά σε ατύχημα με λεωφορείο, από το οποίο ουδέποτε συνήλθε πλήρως. Κατά τη μακρά περίοδο ανάρρωσής της, στράφηκε στις αυτοπροσωπογραφίες, επιτυγχάνοντας να δραπετεύει χάρη στην τέχνη. Παρότι κριτικοί τέχνης κατατάσσουν την Κάλο στο κίνημα των σουρεαλιστών, η ίδια συνήθιζε να λέει: «Το μόνο που ξέρω είναι ότι ζωγραφίζω γιατί το έχω ανάγκη και σχεδιάζω ό,τι περάσει από το μυαλό μου χωρίς περιορισμούς».

Η Κάλο υπήρξε ερωμένη του Μεξικανού σοσιαλιστή ζωγράφου Ντιέγκο Ριβέρα, ενώ το 1931 συνήψε ερωτική σχέση με τον Ούγγρο φωτογράφο Νίκολας Μέρι, μετά τη συνάντησή τους στην Πόλη του Μεξικού. Η σχέση αυτή διήρκεσε δέκα χρόνια, κατά τα οποία ο Μέρι απαθανάτισε την Κάλο σε δεκάδες φωτογραφίες, αξιοποιώντας το μοναδικό του ύφος και την πρωτοποριακή χρήση έγχρωμου φιλμ. Οι πρώτες φωτογραφίες της Κάλο από τον Μέρι χρονολογούνται στο 1937, ενώ ο Ούγγρος φωτογράφος συνέχισε να φωτογραφίζει τη ζωγράφο ακόμη και μετά τη λήξη της ερωτικής σχέσης τους.

«Θα ήθελα να είχα μαγικά χέρια. Θα σε άρπαζα και θα σε σήκωνα πάνω από τα σύννεφα, προς τον ήλιο και θα είχα μια συζήτηση με αυτόν που λέγεται ότι δημιούργησε τον κόσμο. Ισως τότε να μου αποκάλυπτε το μυστικό, πώς να σε κάνω να νιώσεις και πάλι καλά, για να μπορείς να τραγουδήσεις, να χαμογελάσεις, να αγαπήσεις και να παίξεις», έγραφε ο Μέρι σε γράμμα του στην Κάλο το 1939.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή