Τα ακραία καιρικά φαινόμενα κόστισαν μισό τρισ. στην Ευρώπη

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα κόστισαν μισό τρισ. στην Ευρώπη

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν σε μισό τρισ. ευρώ και ειδικότερα στα 453 δισ. ευρώ υπολογίζεται το οικονομικό κόστος των καταστροφών που έχουν προκληθεί από ακραία καιρικά φαινόμενα στις χώρες-μέλη του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) από το 1980 μέχρι το 2017.

Σύμφωνα με έρευνα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (EEA), η Γερμανία έχει επωμισθεί τις μεγαλύτερες δαπάνες, ξεπερνώντας τα 96 δισ. ευρώ. Ακολουθούν η Ιταλία και η Γαλλία, οι οικονομίες των οποίων έχουν επιβαρυνθεί με δαπάνες 64,6 δισ. ευρώ και 62 δισ., αντίστοιχα, από καιρικές καταστροφές.

Στην Ελλάδα, το κόστος των καταστροφών από ακραία καιρικά φαινόμενα υπολογίζεται στα 7,3 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια της τελευταίας 37ετίας. Στην έρευνα περιλαμβάνονται τα 28 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης μαζί με την Ελβετία, τη Νορβηγία, το Λιχτενστάιν, την Ισλανδία και την Τουρκία.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος αναφέρει πως «οι καύσωνες, οι καταιγίδες και οι πλημμύρες» είναι τα πιο σοβαρά καιρικά φαινόμενα. Οι πλημμύρες και οι καταιγίδες προκαλούν τις μεγαλύτερες οικονομικές ζημίες, αναλογώντας στο 31% του προαναφερόμενων 453 δισ. ευρώ. Η έρευνα τονίζει, όμως, πως οι καύσωνες είναι πιο θανατηφόροι, προκαλώντας το 68% των θανάτων από ακραία καιρικά φαινόμενα.

Οι καιρικές καταστροφές με το μεγαλύτερο κόστος κατά τη διάρκεια της περιόδου 1980-2017 ήταν οι πλημμύρες στην Κεντρική Ευρώπη το 2002, με συνολικές ζημίες άνω των 21 δισ. ευρώ. Ακολουθούν ο καύσωνας και η ξηρασία που έπληξαν την Ευρώπη το 2003 και κόστισαν 15 δισ. ευρώ. Οι πλημμύρες στη Γαλλία και στην Ιταλία τον Οκτώβριο του 2000 προκάλεσαν ζημίες 13 δισ. ευρώ.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα κόστισαν μισό τρισ. στην Ευρώπη-1

To 2000, πλημμύρες και καταιγίδες προκάλεσαν ζημίες 13 δισ. ευρώ στη Γαλλία και στην Ιταλία. Σύμφωνα με έρευνα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (EEA), οι μεγαλύτερες οικονομικές καταστροφές την 37ετία 1980-2017 έχουν συμβεί στη Γερμανία.

Το κόστος των καιρικών καταστροφών έχει αυξηθεί από τα 7,4 δισ. ευρώ ανά χώρα-μέλος του ΕΟΧ, κατά μέσον όρο, την περίοδο 1980-89 στα 13,4 δισ. ευρώ το 1990-99 και στα 14 δισ. ευρώ το 2000-09. Οπως προκύπτει από την έρευνα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, η τάση αναμένεται να είναι ανοδική, ιδιαίτερα εάν αναλογιστεί κανείς πως τα μέτρα για την καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου θεωρούνται ανεπαρκή σε παγκόσμια κλίμακα.

Απογοητευτικές είναι οι εξελίξεις στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού. Μέσα στην εβδομάδα, η επίσημη αρχή του Καναδά για το περιβάλλον έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη χώρα, προειδοποιώντας πως η θερμοκρασία αυξάνεται επικίνδυνα. Οπως σημειώνεται σε σχετικό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian, οι θανατηφόροι καύσωνες και οι βαριές βροχοπτώσεις αποτελούν πια συχνό φαινόμενο στη χώρα.

Ενδεικτικό της ανησυχίας που επικρατεί για την υπερθέρμανση του πλανήτη είναι ότι το Βατικανό κάλεσε σε διάσκεψη τους μεγαλύτερους ενεργειακούς ομίλους του κόσμου στα μέσα Ιουνίου. Σε αυτούς συγκαταλέγονται η βρετανική ΒΡ, η ιταλική ΕΝΙ, η ολλανδοβρετανική Royal Dutch Shell και η αμερικανική ExxonMobil. Παρόντες στη συνάντηση θα είναι και ισχυροί επενδυτικοί όμιλοι.

Οπως είχε αναφέρει πρόσφατα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, οι εν λόγω επιχειρήσεις βρίσκονται στο στόχαστρο των περιβαλλοντικών οργανώσεων και όλων όσοι ασχολούνται με την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Αρνητικό ρόλο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής έχει διαδραματίσει η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος αρνείται τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην οικονομία και στο περιβάλλον. Mάλιστα, ο Τραμπ αποφάσισε να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή. Παρ’ όλα αυτά, η Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (ΝΟΑΑ) προειδοποίησε πως οι φυσικές καταστροφές στη χώρα –από τυφώνες μέχρι πυρκαγιές– κόστισαν 91 δισ. δολάρια το 2018. Πέρυσι, μάλιστα, οι ΗΠΑ υπέστησαν 14 φυσικές καταστροφές, σύμφωνα με τη ΝΟΑΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή