ΚΟΣΜΟΣ

«Μετακόμιση – εξπρές» στο νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης (φωτογραφίες)

metakomisi-amp-8211-expres-sto-neo-aerodromio-tis-konstantinoypolis-fotografies-2309563

Τα εγκαίνια του νέου αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης, Istanbul Airport, πραγματοποιήθηκαν χθες μετά την ολοκλήρωση της «Μεγάλης Μετακόμισης», όπως αποκαλείτο, η μεταφορά εξοπλισμού από το, πλέον, παλιό αεροδρόμιο της χώρας Ataturk στο Istanbul Airport.

Η μετακόμιση ξεκίνησε την Παρασκευή και ολοκληρώθηκε μέσα σε 45 ώρες. Για την μεταφορά χρησιμοποιήθηκαν 707 φορτηγά και 800 εργαζόμενοι, ολοκληρώνοντας το έργο γρηγορότερα από το αναμενόμενο, όπως αναφέρει η εταιρεία.

metakomisi-amp-8211-expres-sto-neo-aerodromio-tis-konstantinoypolis-fotografies0
Αεροπλάνο της Turkish Airlines απογειώνεται από το νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, Istanbul Airport. (REUTERS/Umit Bektas)

«Σήμερα στο νέο σπίτι μας, ανοίγουμε τις πόρτες σε μία νέα περιπέτεια και σαν πρώτη πτήση πετάμε στην πρωτεύουσα μας για ακόμη μία φορά», δήλωσε ο Ιλκέρ Αϊτσί, πρόεδρος της Turkish Airlines.

Κατά τη διάρκεια της μετακόμισης μεταφέρθηκαν δέκα χιλιάδες εξαρτήματα και κομμάτια εξοπλισμού, συνολικού βάρους 47 χιλιάδων τόνων, όπως αναφέρει tweet της εταιρείας.

metakomisi-amp-8211-expres-sto-neo-aerodromio-tis-konstantinoypolis-fotografies2
Στην επιχείρηση έλαβαν μέρος 707 φορτηγά και 800 άνθρωποι, ολοκληρώνοντας το έργο γρηγορότερα από το αναμενόμενο, όπως αναφέρει η εταιρεία. (Anadolu Agency / Twitter)

Η πρώτη πτέρυγα του αεροδρομίου, με ετήσια χωρητικότητα 90 εκατομμυρίων επιβατών, εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο του περασμένου έτους.

Όταν ολοκληρωθούν όλα τα στάδια λειτουργίας του νέου αεροδρομίου, τα οποία αναμένoνται μέχρι το 2028, θα μπορεί να φιλοξενήσει 200 εκατομμύρια επιβάτες. Το Istanbul Airport αναμένεται να αποτελέσει κόμβο για πολλές πτήσεις, εξυπηρετώντας πάνω από 350 προορισμούς παγκοσμίως.

metakomisi-amp-8211-expres-sto-neo-aerodromio-tis-konstantinoypolis-fotografies4
Επιβάτες λαμβάνουν οδηγίες από το προσωπικό του αεροδρομίου. (AP Photo/Lefteris Pitarakis)

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, το αεροδρόμιο θα μπορεί να εξυπηρετεί 250 αεροπορικές εταιρείες, έχοντας τη δυνατότητα να φιλοξενήσει δύο χιλιάδες αεροπλάνα σε καθημερινή βάση.

Με πληροφορίες από Anadolu, Hurriyet.