ΚΟΣΜΟΣ

Die Welt: Το μοιραίο «κονβόι της ελπίδας» των προσφύγων

Die Welt: Το μοιραίο «κονβόι της ελπίδας» των προσφύγων

Σε άρθρο της, υπό τον τίτλο «Το μοιραίο κονβόι της ελπίδας» των προσφύγων, η Die Welt φιλοξενεί αποκλειστικές δηλώσεις του υφυπουργού Εσωτερικών Στέφαν Μάιερ, στις οποίες εκφράζει την αγανάκτησή του για τις βίαιες και επιθετικές πράξεις των προσφύγων κατά της ελληνική αστυνομίας.

«Στο μέλλον οι πρόσφυγες θα πρέπει να ενημερώνονται πιο γρήγορα και άμεσα μέσω διαφόρων καναλιών πληροφόρησης της ελληνικής κυβέρνησης, των ΜΚΟ, της Frontex και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου, όταν διαδίδονται επίτηδες ψεύτικες πληροφορίες για δήθεν ανοιχτά σύνορα» ανέφερε.

Όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Τουρκία κυκλοφόρησαν ψευδείς πληροφορίες για ανοιχτά ελληνικά σύνορα, σύμφωνα με τη Welt. H γερμανική εφημερίδα επικαλούμενη την τουρκική Sabah, αναφέρει ότι ανάλογες φήμες, με εκείνες που κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα για άνοιγμα των ελληνικών συνόρων, διαδόθηκαν και στην Τουρκία.

 «Είναι ο λόγος που τις τελευταίες ημέρες χιλιάδες πρόσφυγες συνωστίστηκαν στα σύνορα», επισημαίνει η Welt και προσθέτει:

«Τους τελευταίους τρεις μήνες Τούρκοι άνδρες ασφαλείας εντόπισαν στα σύνορα με την Ελλάδα 16.318 πρόσφυγες, όπως γράφει η αγγλική έκδοση της Sabah, δίνοντας στη δημοσιότητα στατιστικά στοιχεία της αστυνομίας. Το μήνυμα είναι ότι ο δρόμος προς την Ελλάδα, όπως και πέρυσι, χρησιμοποιείται κατά κόρον από διακινητές και πρόσφυγες. Κατά μέσο όρο την ημέρα, 180 πρόσφυγες συλλαμβάνονται στα σύνορα προς την Ελλάδα».

Η γερμανική εφημερίδα, στηριζόμενη σε δημοσιεύματα της Sabah, αναφέρει ότι το περασμένο Σάββατο η τουρκική αστυνομία σταμάτησε 1000 πρόσφυγες στην Αδριανούπολη και τους γύρω δρόμους, ενώ άλλα ΜΜΕ έκαναν λόγο για 1300 συλλήψεις προσφύγων, οι περισσότεροι των οποίων ήρθαν από το Αφγανιστάν και το Ιράν. «Η κατάσταση θυμίζει την εποχή που ξεκίνησε η προσφυγική κρίση με μια πορεία Σύρων προσφύγων στον αυτοκινητόδρομο της Κωνσταντινούπολης προς την Αδριανούπολη μετά από φήμες ότι η Γερμανία και άλλες χώρες θέλουν να τους δεχθούν» υπογραμμίζεται στο άρθρο της Welt.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ