Κρίνεται το μέλλον του Νετανιάχου

Κρίνεται το μέλλον του Νετανιάχου

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι σημερινές βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ είναι μία από τις πιο δύσκολες μάχες στη μακρά πολιτική διαδρομή του Μπέντζαμιν Νετανιάχου και πάντως εκείνη με το πιο ακριβό διακύβευμα. Αν κερδίσει, θα έχει μπροστά του και πέμπτη (τέταρτη συνεχόμενη) πρωθυπουργική θητεία και σε λίγες μέρες θα ξεπεράσει τον ιδρυτή-πατέρα του κράτους του Ισραήλ, Νταβίντ Μπεν Γκουριόν, σε συνολικό χρόνο παραμονής στην εξουσία. Αν χάσει, κινδυνεύει να βρεθεί σύντομα στο εδώλιο του κατηγορουμένου, καθώς ο γενικός εισαγγελέας έχει ήδη δηλώσει ότι θα επιδιώξει τη δίωξή του για απάτη και δωροδοκία. Μέχρι πρόσφατα, θεωρούνταν βέβαιο ότι οι φετινές εκλογές θα ήταν εύκολη υπόθεση για τον Νετανιάχου. Ωστόσο, ο σχηματισμός του «Κυανόλευκου» κόμματος (όρος που παραπέμπει στα χρώματα της ισραηλινής σημαίας) άλλαξε τα δεδομένα.

Με επικεφαλής τον πρώην αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων, Μπένι Γκαντς, ο οποίος συμμάχησε με τον κεντρώο πολιτικό Γιαΐρ Λαπίντ, το νέο κόμμα διατηρούσε προβάδισμα στις τελευταίες δημοσκοπήσεις έναντι του δεξιού κόμματος Λικούντ του Νετανιάχου. Ακόμη και έτσι όμως, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός πιθανότατα θα είναι σε καλύτερη θέση να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού, υποστηριζόμενος από εθνικιστικά και θρησκευτικά κόμματα. Ρυθμιστικό ρόλο ενδέχεται να παίξει το ακροδεξιό κόμμα Ζεχούτ του 56χρονου Μοσέ Φεϊγκλίν, ο οποίος υπόσχεται νομιμοποίηση της μαριχουάνας, μείωση των φόρων στις επιχειρήσεις, εξοστρακισμό των αραβικών πληθυσμών, ενώ στο παρελθόν είχε πλέξει το εγκώμιο του Χίτλερ.

Την προσέγγιση του εθνικιστικού ακροατηρίου βοήθησε η τηλεοπτική δέσμευση του Νετανιάχου, μόλις τρεις μέρες πριν από τις σημερινές εκλογές, για προσάρτηση των ισραηλινών εποικισμών στην παλαιστινιακή Δυτική Οχθη. Η εκπρόσωπος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης Χανάν Ασράουι δήλωσε ότι η τοποθέτηση αυτή «είναι το τέλος των όποιων ελπίδων για ειρήνευση».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή