Οι S-400 είναι μόνο η αρχή

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά την πολιτική του εξασθένηση στο εσωτερικό της Τουρκίας ύστερα από τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές και τις αυστηρές προειδοποιήσεις της Ουάσιγκτον, ο Ταγίπ Ερντογάν δεν εννοεί να επανεξετάσει τις πολύ στενές σχέσεις που έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια με τη Μόσχα. Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα από τη χθεσινή επίσκεψή του στη ρωσική πρωτεύουσα και τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Πούτιν, την τρίτη μέσα στο 2019.

Ανοίγοντας τις εργασίες του ανωτάτου συμβουλίου συνεργασίας Ρωσίας – Τουρκίας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε ότι η ολοκλήρωση της αγοράς ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400 από την Αγκυρα αποτελεί προτεραιότητα και για τις δύο χώρες. Σημείωσε επίσης ότι «υπάρχουν και άλλα ενδιαφέροντα σχέδια στην ατζέντα αναφορικά με την παράδοση στην Τουρκία σύγχρονων ρωσικών οπλικών συστημάτων».

«Δεν μπλοφάρει»

Η Ουάσιγκτον πιέζει τον Ερντογάν να ακυρώσει την αγορά των ρωσικών πυραύλων, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση δεν θα παραδοθούν στην Τουρκία τα 100 μαχητικά αεροσκάφη F-35 που έχει παραγγείλει. Την περασμένη εβδομάδα, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς ανέβασε ακόμη περισσότερο τους τόνους, προειδοποιώντας την Τουρκία πως, αν επιμείνει στους ρωσικούς πυραύλους, θα θέσει σε κίνδυνο την ίδια τη θέση της στο ΝΑΤΟ. Κυβερνητικός παράγοντας στην Αθήνα που συνομίλησε πρόσφατα επί του θέματος με ανώτατο Αμερικανό αξιωματούχο, υποστηρίζει ότι η Ουάσιγκτον διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση πως «δεν μπλοφάρει» με αυτές τις πολύ αυστηρές προειδοποιήσεις της. Παρ’ όλα αυτά, ο Ταγίπ Ερντογάν επέμεινε ότι η συμφωνία αποτελεί τετελεσμένο γεγονός και ότι οι ρωσικοί πύραυλοι θα παραδοθούν νωρίτερα από ό,τι σχεδιαζόταν, τον ερχόμενο Ιούλιο.

Ο «αγαπητός φίλος»

Χθες, ο Ταγίπ Ερντογάν προσφώνησε τον οικοδεσπότη του ως «αγαπητό φίλο» και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη σημαντική αύξηση του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών. Οι δύο ηγέτες σημείωσαν την ταχεία πορεία ολοκλήρωσης του αγωγού μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου TurkishStream και του ατομικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που κατασκευάζουν οι Ρώσοι στο Ακούγιου.

Στην ημερήσια διάταξη της χθεσινής συνάντησης βρίσκονταν και οι εξελίξεις στη Συρία. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι θα συζητηθεί η συγκρότηση επιτροπής για την επεξεργασία νέου συριακού συντάγματος, ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν αναμενόταν να επανέλθει στο σχέδιό του για στρατιωτική επέμβαση με στόχο τον εξοστρακισμό της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG από την ανατολική Συρία. Οι Αμερικανοί έχουν προειδοποιήσει την Τουρκία πως θα υποστεί «καταστροφικές επιπτώσεις» εάν επιχειρήσει κάτι τέτοιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή