Φρανς Τίμερμανς: Υπάρχει ο κίνδυνος να στραφούν οι Ευρωπαίοι ο ένας κατά του άλλου

Φρανς Τίμερμανς: Υπάρχει ο κίνδυνος να στραφούν οι Ευρωπαίοι ο ένας κατά του άλλου

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εάν οι ανησυχίες και οι φόβοι των ανθρώπων μεταβληθούν σε μίσος, υπάρχει ο κίνδυνος, εμείς οι Ευρωπαίοι, να στραφούμε ο ένας κατά του άλλου. Δεν λέω ότι αυτό θα μας οδηγήσει αναγκαστικά σε πόλεμο, αλλά αυτό θα οδηγούσε σε μια έμμεση αποδυνάμωση της ευρωπαϊκής κοινωνίας», τονίζει ο Φρανς Τίμερμανς, υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για τη διαδοχή του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Die Welt».

«Ο καθένας διαισθάνεται ότι εμείς οι Ευρωπαίοι βρισκόμαστε πάνω στο ίδιο πλοίο και εξαρτόμαστε ο ένας από τον άλλον. Οι απαισιόδοξοι φοβούνται και οι εθνικιστές υποδαυλίζουν αυτούς τους φόβους επιπλέον. Θέλουν να εγείρουν ξανά εθνικά σύνορα για αυτοπροστασία. Οι αισιόδοξοι χαίρονται για την αλληλεξάρτηση και λένε: ας ασχοληθούμε από κοινού με τα θέματα του μέλλοντος. Αυτή είναι η θέση ως Σοσιαλδημοκρατών. Βλέπουμε την Ευρώπη ως ευκαιρία. Γι αυτό είναι χρήσιμη», προσθέτει.

Στο ερώτημα της γερμανικής εφημερίδας πως θα καταφέρουν οι σοσιαλδημοκράτες να κερδίσουν πόντους, ο κ. Τίμερμανς απαντά: «Θέλουμε οι επιχειρήσεις οι οποίες έχουν κέρδη δισεκατομμυρίων να πληρώνουν επιτέλους φόρους. Η οικονομία πρέπει να γίνει βιώσιμη, να προχωρήσει η Ενεργειακή Ένωση. Η ανισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών να εξαλειφθεί και να αντιμετωπίσουμε αυστηρότερα την βία κατά των γυναικών. Εντελώς κεντρικά είναι και τα κοινωνικά θέματα».

Για την καθιέρωση ευρωπαϊκού κατώτατου μισθού, ο οποίος πρέπει κατά τους Σοσιαλδημοκράτες να ανέρχεται στο 60% των μέσου μισθού, λέει στη Welt ότι είναι μεν «επιθυμητή, διότι δεν θα ήταν τότε δυνατόν να εργάζονται άνθρωποι στην Ευρώπη για δύο και τρία ευρώ την ώρα, η προσαρμογή όμως δεν πρέπει όμως να γίνει εν μια νυκτί. Εκτός τούτου το 60% δεν θα νομοθετηθεί, αλλά θα δίνει ένα μέγεθος προσανατολισμού».

Για το θέμα της κοινωνικής Δικαιοσύνης ο Ευρωπαίος πολιτικός αναφέρει «Πολλοί άνθρωποι βιώνουν την κοινωνία μας ως άδικη. Εμείς, οι Σοσιαλδημοκράτες δεν ταυτιζόμαστε με αυτό το άδικο. Αυτό είναι μια πρόκληση για μας. Έχουμε πολλά να προσφέρουμε στον τομέα αυτό. Δεν πείσαμε τα τελευταία χρόνια. Πρέπει να αποδείξουμε ότι σε θέματα φορολογικά, βιώσιμης αλλά και κοινωνικής πολιτικής, υπάρχει η δυνατότητα να μετατραπεί ο ιδεαλισμός σε πρακτική πολιτική».

Για την επανακαταμέτρηση των ψήφων σε διάφορους δήμους της Τουρκίας, ο κ. Τίμερμανς, ο οποίος είναι και αρμόδιος για την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λέει πως «φυσικά και έχει δικαίωμα κάθε κόμμα να ζητήσει επανακαταμέτρηση, εάν υπάρχουν βάσιμες αμφιβολίες. Είναι όμως σημαντικό να μπορούν οι τουρκικές Αρχές να ελέγξουν το αποτέλεσμα με ανεξαρτησία και να αναγνωρίσει το ΑΚP στο τέλος το αποτέλεσμα».

Για την απώλεια των δήμων πόλεων, όπως η Άγκυρα και η Κωνσταντινούπολη, λέει: «Η Τουρκία έχει απομακρυνθεί με μεγάλη ταχύτητα τα τελευταία χρόνια από τις ευρωπαϊκές αξίες. Οι εκλογές όμως δείχνουν ότι υπάρχει και μια άλλη Τουρκία από αυτήν του Προέδρου Ερντογαν. Κέρδισαν εκείνοι οι οποίοι υποστηρίζουν την προσέγγιση των ευρωπαϊκών αξιών».

Τέλος, στο ερώτημα εάν θα μετακινηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τις συνομιλίες εξόδου της Μ. Βρετανίας ο κ. Τίμερμανς είναι κατηγορηματικός: «Έχουμε καθήκον απέναντι στους Ευρωπαίους πολίτες να προστατεύσουμε την εσωτερική αγορά, την Ιρλανδία και τις αρχές της ΕΕ και αυτό θα εξακολουθήσουμε να το κάνουμε με κάθε αποφασιστικότητα. Μετά η κ. Μέι μπορεί να έρθει με τις κόκκινες γραμμές της, υπάρχουν όμως και όρια στην ΕΕ και έχουμε φτάσει αυτά τα όρια».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή