Δεν «δείχνουν» καθαρή νίκη τα exit polls στις ισραηλινές εκλογές

Δεν «δείχνουν» καθαρή νίκη τα exit polls στις ισραηλινές εκλογές

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν έδειξαν «καθαρή» νίκη τα exit polls τριών ισραηλινών τηλεοπτικών δικτύων που δόθηκαν στη δημοσιότητα ακριβώς μετά το κλείσιμο της κάλπης στις πρόωρες γενικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα στο Ισραήλ.

Η «μπλε-άσπρη» συμμαχία των κεντρώων κομμάτων της αντιπολίτευσης υπό την ηγεσία του πρώην αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων, Μπένι Γκαντς αναμένεται να κερδίσει 36 ή 37 έδρες έναντιτου κυβερνώντος δεξιού Λικούντ με επικεφαλής τον νυν πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου που προβλέπεται να κερδίσει 33 με 36 έδρες. 

Δεν «δείχνουν» καθαρή νίκη τα exit polls στις ισραηλινές εκλογές-1

Και οι δύο επικεφαλής «βιάστηκαν», όπως μεταδίδουν ξένα μέσα ενημέρωσης, να πανηγυρίσουν τη νίκη.

«Κερδίσαμε! Ο ισραηλινός λαός μίλησε! Αυτές οι εκλογές έχουν ένα καθαρό νικητή και ένα καθαρό ηττημένο», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η συμμαχία του Γκαντς. 

Από την πλευρά του ο Νετανιάχου έγραψε στο Twitter: «Το δεξί μπλοκ υπό την ηγεσία του Λικούντ θριάμβευσε. Ευχαριστώ τους πολίτες του Ισραήλ για την ψήφο εμπιστοσύνης. Θα ξεκινήσω με το καθήκον να σχηματίσω μια δεξιά κυβέρνηση με τους φυσικούς εταίρους μας απόψε».

Τα exit polls προβλέπουν ακόμη ότι η Βουλή θα έχει εκπροσώπους από 4 κόμματα.

Υπενθυμίζεται ότι η «μπλε-άσπρη» συμμαχία που συμμάχησε με τον κεντρώο πολιτικό Γιαΐρ Λαπίντ, διατηρούσε προβάδισμα και στις τελευταίες δημοσκοπήσεις έναντι του κόμματοςτου Νετανιάχου. 

Ωστόσο, ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας Kan πρόβλεψε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είναι πιθανότερο να είναι σε καλύτερη θέση να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού στην Κνεσέτ των 120 βουλευτών, υποστηριζόμενος από εθνικιστικά και θρησκευτικά κόμματα. 

Ρυθμιστικό ρόλο ενδέχεται να παίξει το ακροδεξιό κόμμα Ζεχούτ του 56χρονου Μοσέ Φεϊγκλίν, ο οποίος υπόσχεται νομιμοποίηση της μαριχουάνας, μείωση των φόρων στις επιχειρήσεις, εξοστρακισμό των αραβικών πληθυσμών, ενώ στο παρελθόν είχε πλέξει το εγκώμιο του Χίτλερ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή