Νέες εκλογές στην Κωνσταντινούπολη ζητάει ο Ερντογάν

Νέες εκλογές στην Κωνσταντινούπολη ζητάει ο Ερντογάν

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δέκα ημέρες από τις δημοτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου, το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ του Ταγίπ Ερντογάν δεν εννοεί ακόμη να χωνέψει την ήττα του υποψηφίου του, πρώην πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ από τον κεμαλικό ανθυποψήφιό του Εκρέμ Ιμάμογλου στη μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Χθες, ο αντιπρόεδρος του ΑΚΡ Ιχσάν Γιαβούς δήλωσε ότι το κόμμα του θα ζητήσει νέες εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, υποστηρίζοντας ότι λόγω του οριακού αποτελέσματος της 31ης Μαρτίου, η αμφιβολία για την έκβαση της αναμέτρησης θα συνεχίσει να αιωρείται στην ατμόσφαιρα. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, ο Ιμάμογλου κέρδισε με διαφορά 25.000 ψήφων σε ένα εκλογικό σώμα εννέα εκατομμυρίων.

Λίγες ώρες νωρίτερα, η κεντρική εκλογική επιτροπή είχε απορρίψει αίτημα του ΑΚΡ για συνολική ανακαταμέτρηση των ψήφων σε 31 από τις 39 εκλογικές περιφέρειες της μεγαλούπολης.

Αντ’ αυτού, περιόρισε την ανακαταμέτρηση σε 51 εκλογικά τμήματα, κάτι που σημαίνει ότι θα είναι πολύ απίθανο να ανατραπεί το αποτέλεσμα. Τη Δευτέρα, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι οι εκλογές στην Κωνσταντινούπολη αμαυρώθηκαν από το «οργανωμένο έγκλημα» χωρίς να δώσει στοιχεία.

Από την πλευρά του, ο Ιμάμογλου κάλεσε το κυβερνών κόμμα να αναγνωρίσει την ήττα του. «Κάνετε διαρκώς παράπονα και ενστάσεις, κάτι που δείχνει ότι είτε είστε τελείως ανίκανοι ακόμη και να διοργανώσετε εκλογές είτε ότι δεν ξέρετε να χάνετε», δήλωσε ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης.

Σήμερα η Μόσχα θα φιλοξενήσει τριμερή συνάντηση των επιτροπών εξωτερικών υποθέσεων των Κοινοβουλίων Ρωσίας, Τουρκίας και Ιράν. Οι τρεις χώρες συνεργάζονται στο Συριακό στο πλαίσιο της διαδικασίας της Αστάνα και η σημερινή συνάντηση έρχεται ως συνέχεια της προχθεσινής συνάντησης Πούτιν – Ερντογάν, στο Κρεμλίνο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή