«Μαζί μας ή με τη Ρωσία, όχι και με τους δύο»

«Μαζί μας ή με τη Ρωσία, όχι και με τους δύο»

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εως το τέλος αυτού του χρόνου, η Τουρκία θα έχει ή αμερικανικά αεροπλάνα F-35 ή ρωσικούς πυραύλους S-400. Δεν θα έχει και τα δύο». Με την απερίφραστη αυτή προειδοποίηση ξεκινάει άρθρο που δημοσίευσαν οι New York Times, μία ημέρα μετά τη συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα.

Το ειδικό βάρος του άρθρου έγκειται στο ότι υπογράφεται από τους επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών και των Δημοκρατικών στις επιτροπές εξωτερικών υποθέσεων και ενόπλων δυνάμεων της Γερουσίας.

Οι τέσσερις γερουσιαστές προειδοποιούν ότι, αν ο Ερντογάν επιμείνει στην αγορά των ρωσικών πυραύλων, «η Τουρκία θα υποστεί κυρώσεις βάσει του ισχύοντος νόμου για την αντιμετώπιση των αντιπάλων μας. Οι κυρώσεις θα πλήξουν την τουρκική οικονομία σκληρά, αναστατώνοντας τις διεθνείς αγορές, προκαλώντας φυγή ξένων κεφαλαίων και συρρικνώνοντας την αμυντική και αεροναυπηγική βιομηχανία».

Οι εκπρόσωποι των δύο κομμάτων προειδοποιούν ότι όχι μόνο θα ακυρωθεί η παράδοση των 100 μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία, αλλά και θα εξοστρακιστεί η χώρα από το πρόγραμμα συμπαραγωγής των αεροσκαφών, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «η Τουρκία είναι χρήσιμος εταίρος, αλλά όχι αναντικατάστατος».

Οι γερουσιαστές αναγνωρίζουν «ότι η Τουρκία έχει μια σχέση με τη Ρωσία, που υπαγορεύεται από τις ανάγκες της στη Συρία, την ενέργεια, την αγροτική οικονομία, τον τουρισμό και αλλού», γεγονός που μπορεί να προκαλέσει αντίποινα του Πούτιν, αν ακυρωθεί η συμφωνία για τους S-400.

«Σε αυτή την περίπτωση θα κάνουμε το παν ώστε η Τουρκία να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις», υπόσχονται οι τέσσερις πολιτικοί, υποστηρίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση «το να μείνει πιστός στο Κρεμλίνο (ο Ερντογάν), αγοράζοντας τους S-400, δεν ανταποκρίνεται στα τουρκικά συμφέροντα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή