ΗΠΑ: Δήλωσε ένοχη η Χάφμαν για τη δωροδοκία αξιωματούχων αμερικανικών πανεπιστημίων

ΗΠΑ: Δήλωσε ένοχη η Χάφμαν για τη δωροδοκία αξιωματούχων αμερικανικών πανεπιστημίων

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΟΣΤΩΝΗ. Την ενοχή της παραδέχθηκε η ηθοποιός Φελίσιτι Χάφμαν και ακόμη δώδεκα εύποροι γονείς που δωροδόκησαν αξιωματούχους μεγάλων αμερικανικών πανεπιστημίων για να εξασφαλίσουν μία θέση για τα παιδιά τους. Η ηθοποιός της δημοφιλούς σειράς «Νοικοκυρές σε απόγνωση» και άλλοι γονείς κατηγορήθηκαν τον περασμένο μήνα από τις ομοσπονδιακές αρχές για πλαστογράφηση εξεταστικών εγγράφων και δωροδοκία προπονητών σε πανεπιστήμια όπως το Τζόρτζταουν και το Γέιλ.

Η 56χρονη Χάφμαν κατηγορείται ότι κατέβαλε 15.000 δολάρια για να «ενισχύσει» τα αποτελέσματα της κόρης της στον εθνικό διαγωνισμό εισαγωγής SAT. Η κατηγορούμενη θα ομολογήσει την ενοχή της για απάτη και σύσταση και συμμορία. Η συμφωνία της με τη δικαιοσύνη σημαίνει ότι η Χάφμαν θα καταδικασθεί σε ποινή τεσσάρων με δέκα μηνών φυλάκισης με αναστολή, παρότι οι κατηγορίες που τη βαρύνουν τιμωρούνται έως και με 20 χρόνια κάθειρξη. Σε ανακοίνωσή της, η Χάφμαν αναφέρει: «Η κόρη μου δεν γνώριζε τίποτα για τις πράξεις μου. Νιώθω ότι την πρόδωσα». Η ηθοποιός προσέλαβε «σύμβουλο» εξετάσεων, ο οποίος έπεισε τη Χάφμαν ότι είχε πρόσβαση στο εξεταστικό κέντρο, όπου θα μπορούσε να αλλάξει τους βαθμούς της κόρης της. Ο σύμβουλος κατέθεσε ότι ο σύζυγος της Χάφμαν, ο δημοφιλής ηθοποιός Ουίλιαμ Μέισι, συμφώνησε με το σχέδιο. Ο Μέισι, όμως, δεν αντιμετώπισε κατηγορίες. Τις συνομιλίες αυτές είχε καταγράψει κρυφά ο σύμβουλος, έχοντας εξασφαλίσει συμφωνία με την εισαγγελία για προνομιακή μεταχείριση στη δίκη.

Μεταξύ των κατηγορουμένων βρίσκονται πολλοί προπονητές πανεπιστημιακών ομάδων, όπως ο τενίστας Γκόρντον Ερνστ του Τζόρτζταουν, ο οποίος έλαβε 2,7 εκατ. δολάρια για να πιστοποιήσει ότι παιδιά εύπορων Αμερικανών είχαν ταλέντο στο τένις, ενώ δεν είχαν παίξει ποτέ. Ο προπονητής ιστιοπλοΐας του Στάνφορντ, Τζον Βάντεμορ, δωροδοκήθηκε με 270.000 δολάρια για να συστήσει δύο επίδοξους φοιτητές στο πανεπιστήμιο, παρότι αυτοί δεν είχαν καμία εμπειρία ιστιοπλοΐας. Περισσότερα από 500.000 δολάρια πλήρωσε η τηλεοπτική ηθοποιός Λόρι Λάφλιν για να εισαχθούν οι δύο κόρες της στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας ως άριστες κωπηλάτισσες, παρότι δεν είχαν ασχοληθεί με το άθλημα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή