Διαμαντένια άνθη και σπάνια τιάρα σε δημοπρασία

Διαμαντένια άνθη και σπάνια τιάρα σε δημοπρασία

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπαράζ δημοπρασιών πανάκριβων και πανέμορφων κοσμημάτων πρόκειται να πραγματοποιηθεί από τους οίκους Sotheby’s και Christie’s. Σπανιότατα κοσμήματα τα οποία ανήκαν στα μέλη των βασιλικών οικογενειών του 20ού αιώνα, όπως εξάλλου και σε μέλη της υψηλής κοινωνίας, παρουσιάστηκαν χθες, λίγες ημέρες πριν από τη δημοπράτησή τους από τον οίκο δημοπρασιών Christie’s.

Aνάμεσα στα βαρύτιμα κοσμήματα που πρόκειται να δημοπρατηθούν από τον οίκο Christie’s, περιλαμβάνεται και μία τιάρα, τεχνούργημα του Φαμπερζέ, του δημιουργού κοσμημάτων των τσάρων της Ρωσίας, στης οποίας την κατασκευή έχουν χρησιμοποιηθεί ακουαμαρίνες και διαμάντια. Η πολύτιμη τιάρα υπολογίζεται ότι θα πωληθεί από 230 έως 340 χιλιάδες δολάρια.

Η τιάρα κατασκευάστηκε το 1904 ως γαμήλιο δώρο από τον Φρειδερίκο Φραγκίσκο Δ΄, μεγάλο δούκα του Μεκλεμβούργου, προς τη σύζυγό του, πριγκίπισσα Αλεξάνδρα του Αννόβερου. Η μητέρα του μεγάλου δούκα ήταν μια Ρωσίδα κόμησσα, η οποία συνέλεγε με πάθος τα πανέμορφα κοσμήματα που δημιουργούσε ο Φαμπερζέ. Ενθάρρυνε, μάλιστα, τον γιο της να παραγγείλει το συγκεκριμένο δώρο από το εργαστήριο του Φαμπερζέ στην Αγία Πετρούπολη. Ωστόσο το βαρύτιμο αντικείμενο έφτασε στα χέρια των ενδιαφερομένων έναν ολόκληρο μήνα μετά τη γαμήλια τελετή, καθώς ο δούκας χρονοτριβούσε όσον αφορά την επιλογή των λίθων που θα κοσμούσαν την τιάρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι και τα σχέδια που είχε δημιουργήσει ο Φαμπερζέ για το κόσμημα χάθηκαν, κάτι που αναφέρεται σε επιστολές οι οποίες αντηλλάγησαν ανάμεσα στη Ρωσία και τη γερμανική αυλή.

Οπως εξηγεί ο Μαξ Φόσετ, ειδικός του τμήματος κοσμημάτων του οίκου δημοπρασιών Christie’s, «πρόκειται για μια τιάρα εκπληκτικής ομορφιάς που περιλαμβάνει εννέα ξεχωριστούς λίθους ακουαμαρίνας, που έχουν το σχήμα αχλαδιού», και προσέθεσε: «Υπάρχουν πολύ λίγες τιάρες του Φαμπερζέ στον κόσμο σήμερα και όποτε εμφανίζονται συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον».

Η τιάρα θα δημοπρατηθεί στις 15 Mαΐου στη Γενεύη μαζί με άλλα πολύτιμα κοσμήματα. Την ίδια στιγμή ο οίκος δημοπρασιών Sotheby’s πρόκειται να πραγματοποιήσει μια έκθεση πώλησης στην ανακαινισμένη γκαλερί του στη Νέα Υόρκη από τις 3 έως τις 24 Μαΐου. Η έκθεση «In Bloom» ανιχνεύει τη μόδα των λουλουδιών στα κοσμήματα από τον 19ο αιώνα με μοναδικά κομμάτια μιας ευρείας συλλογής των οίκων Cartier, Van Cleef & Arpels, Shaun Leane και Stephen Webster.

«Τα πρώτα κοσμήματα δημιουργήθηκαν με αληθινά άνθη, τα φορούσαν στα μαλλιά τους ή γύρω από τον λαιμό τους. Χρησιμοποιούμε τα λουλούδια ως μοτίβο από τότε που ξεκίνησε το κόσμημα. Τα παλαιότερα μοτίβα ήταν φίδια, φούντες και λουλούδια. Οι σύγχρονοι σχεδιαστές τα χρησιμοποιούν ακόμη περισσότερο, ήταν ευκολότερο να βρούμε σύγχρονα κομμάτια σε σύγκριση με τα παλαιότερα, δήλωσε ο Φρανκ Εβερετ, διευθυντής πωλήσεων πολυτελών ειδών του Sotheby’s και λάτρης όλων των λουλουδιών, ο οποίος εργάστηκε στο παρελθόν ως ανθοπώλης και διοργανωτής εκδηλώσεων, στις οποίες τα άνθη παίζουν πάντα έναν βασικό ρόλο.

Ολα τα κοσμήματα της έκθεσης «In Bloom» θα διατεθούν προς πώληση με τιμή εκκίνησης 10.000 ευρώ και έως 3 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή