ΚΟΣΜΟΣ

Το σχέδιο της Νέας Υόρκης για την διάσωση του Μανχάταν από μελλοντικές πλημμύρες

Το σχέδιο της Νέας Υόρκης για την διάσωση του Μανχάταν από μελλοντικές πλημμύρες

Πρόταση για επανασχεδιασμό της ακτογραμμής του Lower Manhattan (Κάτω Μανχάταν), ώστε η περιοχή να είναι πιο ανθεκτική στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας λόγω της αλλαγής του κλίματος, δημοσιοποίησε η πόλη της Νέας Υόρκης, μετά από σχετική έρευνα που αποκάλυψε ότι δρόμοι και κτίρια θα κινδυνεύουν να πλυμμηρίσουν τις επόμενες δεκαετίες. 

Το Κάτω Μανχάταν είναι μια χερσόνησος που περιλαμβάνει μια σειρά από συνοικίες, συμπεριλαμβανομένων των Financial District, South Street Seaport, Battery Park και Two Bridges. Η περιοχή περιβάλεται από νερό: τον ποταμό East River, τον ποταμό Hudson River και το λιμάνι της Νέας Υόρκης (το τελευταίο είναι ανοικτό στον Ατλαντικό, γεγονός που το κάνει ιδιαίτερα ευάλωτο στις επιπτώσεις της ανόδου της στάθμης του νερού).

Σχετική έρευνα που διεξήχθη δείχνει ότι το 2050, το 37% του Κάτω Μανχάταν και το 50% των κτιρίων εκεί θα είναι ευάλωτα σε άνοδο του νερού λόγω καταιγίδας. Το 2100, εκτιμάται ότι η στάθμη της θάλασσας θα έχει ανέβει κατά 1,8 μέτρα και το 20% των δρόμων του Κάτω Μανχάταν θα είναι ευάλωτα σε πλημμύρες.

Το σχέδιο της Νέας Υόρκης για την διάσωση του Μανχάταν από μελλοντικές πλημμύρες-1

Απαντώντας σε αυτόν τον κίνδυνο, στο σχέδιο προτείνεται η επέκταση περιοχών κατά 152 μέτρα, έκταση που ισοδυναμεί με δύο οικοδομικά τετράγωνα Νέας Υόρκης. Αυτά θα είναι πάνω από τη στάθμη της θάλασσας ή στο ίδιο ύψος, αν και οι λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη καθοριστεί.

Το σχέδιο είναι «ο μόνος εφικτός τρόπος προστασίας αυτών των ευάλωτων και ζωτικών τμημάτων της πόλης» τόνισε, σε ανακοίνωση της NYCEDC, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο.

Η πρόταση δόθηκε στη δημοσιότητα τον προηγούμενο μήνα από την New York City Economic Development Corporation (NYCEDC) και ονομάζεται «Lower Manhattan Climate Resilience». Το συνολικό κόστος του πλάνου θα ανέλθει σε 500 εκατομμύρια δολάρια.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ