Οι πρώτες δηλώσεις Ευρωπαίων ηγετών για την παράταση του Brexit

Οι πρώτες δηλώσεις Ευρωπαίων ηγετών για την παράταση του Brexit

5' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tην απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών για περαιτέρω παράταση της διαδικασίας της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ μέχρι την 31η Οκτωβρίου ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της συνόδου κορυφής.

Οι πρώτες δηλώσεις Ευρωπαίων ηγετών για την παράταση του Brexit-1

Oπως είπε, αυτή η παράταση είναι αρκετά «ευέλικτη», αλλά «μικρότερη» από το αναμενόμενο και έστειλε σαφές μήνυμα στους Βρετανούς: «Μην τη σπαταλήσετε». Ο Ντ. Τουσκ σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της εξάμηνης παράτασης το Ην. Βασίλειο θα έχει την ευκαιρία να επικυρώσει τη Συμφωνία Αποχώρησης και να φύγει, να αναθεωρήσει τη στρατηγική για το μέλλον διαμορφώνοντας εκ νέου την Πολιτική Δήλωση για το μέλλον ή ακόμα και να ακυρώσει εξ ολοκλήρου το Brexit.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, επέμεινε, θα παραμείνει πλήρες μέλος, με όλες τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά του, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος ψήφου. Ωστόσο, τόνισε, ότι οι 27 έλαβαν επαρκείς διαβεβαιώσεις ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δε θα χρησιμοποιήσει «πολιτικά τεχνάσματα» προκειμένου να μπλοκάρει αποφάσεις ή να υπονομεύσει τη λειτουργία της ΕΕ.

Οι πρώτες δηλώσεις Ευρωπαίων ηγετών για την παράταση του Brexit-2

Ερωτηθείς αν η ενότητα των «27» έχει διαταραχτεί λόγω της στάσης της Γαλλίας, ο Ντόναλντ Τουσκ σημείωσε πως η ενότητα φαίνεται στα κοινά συμπεράσματα, και δεν σημαίνει πάντα «ταυτόσημες θέσεις». 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τόνισε τη σημασία της συμφωνίας των 28 ηγετών να συναντιούνται κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου άτυπα οι υπουργοί των 27 χωρών, χωρίς τη Βρετανία, προκειμένου να προετοιμάσουν τις μελλοντικές πολιτικές. Όπως εξήγησε, το Ηνωμένο Βασίλειο «έπεισε» τους Ευρωπαίους εταίρους ότι θα σεβαστεί τις υποχρεώσεις του. 

Οι πρώτες δηλώσεις Ευρωπαίων ηγετών για την παράταση του Brexit-3

Ειδικότερα, λίγο μετά το πέρας της έκτακτης Συνόδου Κορυφής για το Brexit, ο Γιουνκέρ δήλωσε βέβαιος ότι η Βρετανία θα τιμήσει την υποχρέωσή της να «συνεργαστεί ειλικρινά» με τους Ευρωπαίους, ενώ σημείωσε πως σε κάθε περίπτωση, το Ηνωμένο Βασίλειο ελάχιστες δυνατότητες θα έχει να εγείρει προσκόμματα στις αποφάσεις της ΕΕ κατά τη διάρκεια της παράτασης της διαδικασίας της αποχώρησης, ως την 31η Οκτωβρίου το αργότερο.

«Θα έχουμε Brexit με συμφωνία. Θα προτιμούσα να μην είχαμε ούτε συμφωνία, ούτε Brexit», είπε ο Γιούνκερ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνόδου.

Μακρόν: «Προστασία» για την ΕΕ η «μικρή» παράταση

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη διότι απέτρεψε την πιο μακρά παράταση του Brexit και έπεισε τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες να συμφωνήσουν στη βραχύτερη αναβολή της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να προασπιστεί η λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών.

«Είναι αλήθεια ότι η πλειοψηφία τασσόταν μάλλον υπέρ μιας πολύ μακράς παράτασης [της διαδικασίας του Brexit]. Αλλά αυτό δεν ήταν λογικό κατά τη δική μου άποψη και, πάνω απ' όλα, δεν ήταν καλό ούτε για εμάς, ούτε για το Ηνωμένο Βασίλειο», εξήγησε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Αναλαμβάνω την ευθύνη για αυτή τη θέση, νομίζω ότι είναι προς το κοινό καλό», πρόσθεσε ο Μακρόν, λίγο πριν αποχωρήσει από τον χώρο όπου διεξήχθη η έκτακτη σύνοδος κορυφής στις Βρυξέλλες, ενώ χιαρέτισε τη συμφωνία που κλείστηκε, κρίνοντας πως πρόκειται για τον «καλύτερο δυνατό συμβιβασμό» που επιτρέπει την προάσπιση «της ενότητας των 27».

Οι πρώτες δηλώσεις Ευρωπαίων ηγετών για την παράταση του Brexit-4

Η νέα προθεσμία της 31ης Οκτωβρίου «μας προστατεύει» αφού είναι «μια ημερομηνία-κλειδί, πριν αναλάβει τα καθήκοντά της η νέα [Ευρωπαϊκή] Επιτροπή», διευκρίνισε. Στο έκτακτο ευρωπαϊκό συμβούλιο συμφωνήθηκε, έπειτα από πολύωρες, δύσκολες διαπραγματεύσεις, το Brexit να αναβληθεί για δεύτερη φορά για έξι μήνες. Ήδη, η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ είχε αναβληθεί από την 29η Μαρτίου για την 12η Απριλίου.

Το Ελιζέ έκανε γνωστό ότι την αυστηρή θέση του Μακρόν υποστήριξαν το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, η Ισπανία και η Μάλτα. Για τον Γάλλο πρόεδρο εξάλλου, η απόφαση για εάν το Ηνωμένο Βασίλειο θα συμμετάσχει στις ευρωεκλογές του Μαΐου «επαφίεται στους Βρετανούς», πάντως θα ήταν «αλλόκοτο» εάν συνέβαινε αυτό την ώρα που ακόμη δεν έχει αρθεί το αδιέξοδο για το διαζύγιο με την ΕΕ. 

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ επεσήμανε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο καλείται να επιλέξει εάν θα οργανώσει ευρωεκλογές, όπως οφείλει στο πλαίσιο της συμφωνηθείσας παράτασης της διαδικασίας του διαζυγίου ως την 31η Οκτωβρίου 2019, ή θα αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία την 1η Ιουνίου.

Οι πρώτες δηλώσεις Ευρωπαίων ηγετών για την παράταση του Brexit-5

 Η περαιτέρω παράταση της διαδικασίας αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πέραν της νέας προθεσμίας που συμφωνήθηκε, της 31ης Οκτωβρίου 2019, μοιάζει τελείως απίθανη, επισήμανε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε. «Αναμένω πως αυτή θα είναι η τελευταία καθυστέρηση», δήλωσε ο Ρούτε. «Την 31η Οκτωβρίου, οι Βρετανοί είτε θα έχουν καταλήξει σε μια συμφωνία, είτε θα έχουν αποφασίσει να ακυρώσουν το Brexit, ή να αποχωρήσουν χωρίς συμφωνία. Πάντως, έχουμε έξι επιπλέον μήνες για να προετοιμαστούμε», πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι πρώτες δηλώσεις Ευρωπαίων ηγετών για την παράταση του Brexit-6

Παράταση έως τον Μάρτιο του 2020 πρότεινε ο Αλ. Τσίπρας

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να αποφασίσουν για το θέμα του Brexit αναλογιζόμενοι την ιστορική και πολιτική τους ευθύνη και όχι με βάση το θυμικό, επισήμανε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τοποθετούμενος στη Σύνοδο του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τάχθηκε υπέρ της πιο μακράς παράτασης της διαδικασίας του Brexit, μέχρι τον Μάρτιο του 2020.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει τίποτα να κερδίσει από την επιβολή ισχύος και υπήρξε πάντοτε πεδίο εξεύρεσης κοινού τόπου μέσα από συναινέσεις και ευελιξία, κατά τις ίδιες πηγές.

Οι πρώτες δηλώσεις Ευρωπαίων ηγετών για την παράταση του Brexit-7

Μίλησε για ανάγκη «αποδραματοποίησης» του Brexit και παρατήρησε ότι υπάρχει μια πιεστική προθεσμία, οι ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου. Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν καταλήξει σε συμφωνία μέχρι τότε, θα αναγκαστεί να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές, κάτι το οποίο θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη ήττα των οπαδών του Brexit και ίσως ακόμα και την αρχή του τέλους για το ίδιο το Brexit, σημείωσε.

Στη συνέχεια έθεσε το ρητορικό ερώτημα ποιος είναι ο στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης: να ενισχύσει η να αποκλείσει αυτή την πιθανότητα. Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι δεν μπορεί να παραβλέπεται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η μοναδική χώρα της Ευρώπης όπου εκδηλώνεται τόσο μαζικό κίνημα υπέρ της ΕΕ, με έξι εκατομμύρια υπογραφές και χιλιάδες πολίτες να διαδηλώνουν, ενώ, αντιθέτως, σε πολλά κράτη μέλη υπάρχουν μόνο κινήματα εναντίον της ΕΕ.

Οι πρώτες δηλώσεις Ευρωπαίων ηγετών για την παράταση του Brexit-8

Πρόσθεσε δε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να σκεφτούν με πολιτικό και ιστορικό βάθος και να συμφωνήσουν σε πιο μακρόχρονη παράταση, συγκεκριμένα ως τον Μάρτιο του 2020.

Όπως εξήγησε, αυτή η παράταση θα σημάνει πως η Ευρώπη θα μπορέσει κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου και το επόμενο διάστημα να ασχοληθεί απερίσπαστη με τα σημαντικά ζητήματα της ΕΕ, όπως η νέα ηγεσία στα θεσμικά όργανα, το μεταναστευτικό και η μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου, το προσεχές πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, η διεύρυνση κ.ά..

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή