ΚΟΣΜΟΣ

Airbnb: Διαθέτει κατοικίες στα Κατεχόμενα

g_ele_e03--2

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Την απόφασή της να μην αφαιρέσει από τον κατάλογό της τις κατοικίες που βρίσκονται σε εβραϊκούς εποικισμούς στα κατεχόμενα εδάφη της Δυτικής Οχθης ανακοίνωσε, χθες, η εταιρεία βραχυχρόνιων μισθώσεων Airbnb, επισημαίνοντας ότι τα έσοδα από τις ενοικιάσεις θα καταβληθούν σε διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Τον Νοέμβριο η εταιρεία είχε ανακοινώσει ότι θα αφαιρούσε περίπου 200 κατοικίες σε εποικισμούς από τον κατάλογό της, με την απόφαση αυτή να προκαλεί αντιδράσεις στο Ισραήλ και αγωγές στα αστικά δικαστήρια των ΗΠΑ. Σε ανακοίνωσή της στην ιστοσελίδα της, η Airbnb επισημαίνει: «Δεν θα προχωρήσουμε στην αφαίρεση των ενοικιαζόμενων οικημάτων στη Δυτική Οχθη. Η εταιρεία μας, όμως, δεν θα επωφεληθεί οικονομικά από τη δραστηριότητα αυτή στην περιοχή. Κάθε έσοδο από τις ενοικιάσεις αυτές θα προσφερθεί σε μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, με στόχο την ανθρωπιστική βοήθεια στην υπηρεσία ανθρώπων από όλο τον κόσμο». Η εταιρεία δεν θα ξεχωρίζει έτσι τα ενοικιαζόμενα καταλύματα σε παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης και σε εβραϊκούς εποικισμούς.

Τη διαφωνία της με τη στάση της Airbnb εξέφρασε χθες η ανθρωπιστική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, υπογραμμίζοντας ότι η δραστηριότητα της Airbnb στα Κατεχόμενα καθιστά την εταιρεία συνένοχο σε εγκλήματα κατά των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Εβραϊκές οργανώσεις των ΗΠΑ είχαν καταθέσει αγωγές στην αμερικανική αστική Δικαιοσύνη, κατηγορώντας την Airbnb ότι παραβίασε τη νομοθεσία που απαγορεύει τις διακρίσεις στη διάθεση στέγης, αποκλείοντας από την πλατφόρμα της κατοικίες ιδιοκτησίας Εβραίων. Στην απάντησή της στις αγωγές, η εταιρεία επέμεινε ότι ουδέποτε προέβη σε διακρίσεις εις βάρος Εβραίων.