Καμπάνια για να σβήσουν τα «κόκκινα φανάρια»

Καμπάνια για να σβήσουν τα «κόκκινα φανάρια»

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΧΑΓΗ. Πάνω από 40.000 άνθρωποι έχουν υπογράψει κείμενο που ζητεί να τεθεί εκτός νόμου η πορνεία στην Ολλανδία, τη χώρα με την πλέον ανεκτική νομοθεσία. Το αίτημα, που προήλθε από χριστιανικές οργανώσεις, συμπλήρωσε τον αριθμό υπογραφών που απαιτείται ώστε να συζητηθεί στο ολλανδικό Κοινοβούλιο. Το 2000, η Ολλανδία νομιμοποίησε την πορνεία και τη λειτουργία οίκων ανοχής, με την προϋπόθεση ότι η σεξουαλική πράξη συμβαίνει μεταξύ συναινούντων ενηλίκων. Αυτό συνέτεινε στη μετατροπή του Αμστερνταμ σε πρωτεύουσα του εμφανούς σεξοτουρισμού, σε αντιδιαστολή με τον κρυμμένο σεξοτουρισμό που ανθεί σε χώρες στις οποίες επισήμως η πορνεία απαγορεύεται.

Το κείμενο υπογραφών, με τίτλο «Είμαι ανεκτίμητη», επιδιώκει να καταστήσει την αγορά σεξουαλικών υπηρεσιών κολάσιμο αδίκημα, όπως συμβαίνει στις σκανδιναβικές χώρες και στη Γαλλία.

«Αν συμβεί αυτό, οι εργαζόμενες θα περάσουν στην παρανομία», είπε στο BBC η ιερόδουλη Foxxy, μέλος της κολεκτίβας Proud. «Θα είναι πιο εύκολο να πέσουμε θύματα βίας, γιατί οι πελάτες θα ξέρουν ότι δεν μπορούμε να πάμε στην αστυνομία. Θα κινδυνεύουμε πολύ περισσότερο, οι πελάτες θα θέλουν να βγάλουν τα προφυλακτικά και ο κίνδυνος να εκτεθούμε στον HIV θα αυξηθεί».

Η κοινωνική λειτουργός Σάρα Λούις, μέλος της καμπάνιας για την απαγόρευση της πορνείας, δήλωσε ότι «πολλά πράγματα πάνε στραβά στην ολλανδική πολιτική». «Η ιδέα, φυσικά, είναι ότι η ολλανδική προσέγγιση είναι πιο ασφαλής και ότι πρέπει κανείς να είναι ελεύθερος να πουλάει σεξουαλικές υπηρεσίες», ανέφερε. «Αλλά έχουμε πάρα πολύ τράφικινγκ (εμπόριο λευκής σαρκός) και το Αμστερνταμ είναι το πιο ευάλωτο γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη ζήτηση για φθηνό σεξ», προσέθεσε. Ανεξάρτητα από το κείμενο των υπογραφών, οι αρχές της ολλανδικής πρωτεύουσας προσπαθούν να τιθασεύσουν τα πλήθη των τουριστών που περιδιαβάζουν στη συνοικία των «κόκκινων φαναριών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή