Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του Σουδάν Ομαρ αλ Μπασίρ

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του Σουδάν Ομαρ αλ Μπασίρ

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος του Σουδάν Όμαρ αλ Μπασίρ έχει παραιτηθεί και διεξάγονται διαβουλεύσεις για τη δημιουργία ενός μεταβατικού συμβουλίου το οποίο θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, δήλωσαν κυβερνητικές πηγές και ένας υπουργός της πολιτείας Βόρειο Νταρφούρ.

Ο υπουργός Παραγωγής και Οικονομικών Πόρων του Βόρειου Νταρφούρ, Άντελ Μάχτζουμπ Χουσέιν, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο al Hadath με έδρα το Ντουμπάι ότι «διεξάγονται διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό ενός στρατιωτικού συμβουλίου το οποίο θα αναλάβει την εξουσία αφού ο πρόεδρος Μπασίρ παραιτηθεί».

Κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες αυτές και δήλωσαν στο Reuters ότι ο Μπασίρ βρίσκεται στην προεδρική οικία αυστηρά φρουρούμενος.

Την ίδια ώρα αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι στρατιώτες εισέβαλαν στα κεντρικά γραφεία του Ισλαμικού Κινήματος, του κόμματος του Μπασίρ, στο Χαρτούμ.

Στο μεταξύ δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο του Χαρτούμ σήμερα το πρωί, ενώ χιλιάδες άνθρωποι συνέρρευσαν στην καθιστική διαμαρτυρία που πραγματοποιείται τις τελευταίες έξι ημέρες έξω από το κτίριο του επιτελείου του στρατού στην πρωτεύουσα του Σουδάν.

Ο στρατός του Σουδάν ανέπτυξε νωρίς σήμερα το πρωί στρατεύματα γύρω από το υπουργείο Άμυνας, την ώρα που στρατιώτες και μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας έχουν παραταχθεί σε κεντρικές οδούς και γέφυρες του Χαρτούμ.

Νωρίτερα ο στρατός του Σουδάν είχε ανακοινώσει ότι πρόκειται να κάνει «σύντομα μια σημαντική αναγγελία». «Να είστε έτοιμοι», ανέφερε η ανακοίνωση που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, χωρίς ωστόσο να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ήδη χιλιάδες Σουδανοί έχουν βγει στους δρόμους του Χαρτούμ για να εκφράσουν τη χαρά τους, χορεύοντας και φωνάζοντας συνθήματα κατά του Μπασίρ.

Διαδηλωτές έξω από το υπουργείο Άμυνας φώναζαν: «Έχει πέσει, κερδίσαμε».

Η κρατική τηλεόραση και το ραδιόφωνο μεταδίδουν μόνο πατριωτικά τραγούδια, υπενθυμίζοντας στους γηραιότερους Σουδανούς τον τρόπο που εξελίχθηκαν στρατιωτικά πραξικοπήματα στη χώρα στο παρελθόν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή