Μια μακρά ζωή με τα όργανα λάθος

Μια μακρά ζωή με τα όργανα λάθος

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία Αμερικανίδα, η Ρόουζ Μαρί Μπέντλεϊ, ήταν δεινή κολυμβήτρια, μεγάλωσε πέντε παιδιά και έζησε έως τα 99 της, παρόλο που τα περισσότερα όργανά της βρίσκονταν σε λάθος θέσεις μέσα στο σώμα της, χωρίς να το γνωρίζει. Η περίπτωσή της, που ανακαλύφθηκε αρκετά μετά τον θάνατό της, χαρακτηρίζεται ιατρικό παράδοξο. Η γυναίκα, ιδιοκτήτρια ενός καταστήματος για κατοικίδια ζώα, πέθανε το 2017 και δώρισε το σώμα της για ιατρικές έρευνες στο Πανεπιστήμιο Υγείας και Επιστήμης του Ορεγκον στο Πόρτλαντ. Οι φοιτητές σε μάθημα ανατομίας ήταν οι πρώτοι που πρόσεξαν ότι τα όργανά της δεν βρίσκονταν εκεί όπου θα έπρεπε να είναι. Το ήπαρ, το στομάχι και άλλα όργανα της κοιλιακής χώρας βρίσκονταν σε κατοπτρική θέση και μόνο η καρδιά της βρισκόταν σωστά στα αριστερά.

Η κατάσταση αυτή οφειλόταν σε εκ γενετής σπάνια ανωμαλία, που συμβαίνει μόνο σε μία γέννηση στις 22.000.

Οι γιατροί δήλωσαν έκπληκτοι τόσο που το γεγονός είχε περάσει απαρατήρητο όσο ζούσε η γυναίκα, όσο και για το ότι έζησε μια τόσο μακρά και υγιή ζωή, καθώς η αντιστροφή της θέσης των οργάνων συνήθως έχει ως συνέπεια απειλητικά για τη ζωή προβλήματα στην καρδιά και άλλες διαταραχές.

Εκτιμάται ότι μόνον ένας στα 50 εκατομμύρια ανθρώπους που γεννιούνται με όργανα σε λάθος θέσεις, ζει αρκετά για να ενηλικιωθεί. Μέχρι σήμερα οι γιατροί γνώριζαν μία περίπτωση, που είχε ζήσει έως τα 73, πράγμα που καθιστά την Μπέντλεϊ την κάτοχο του παγκόσμιου ρεκόρ επιβίωσης για ανθρώπους με τέτοια ασυνήθιστη ανατομία.

Η γυναίκα, όπως είπαν τα παιδιά της, δεν είχε κάποια χρόνια πάθηση εκτός από αρθρίτιδα, ενώ είχε κάνει τρεις χειρουργικές επεμβάσεις, χωρίς κάποιος γιατρός να αναφέρει ότι είδε κάτι παράξενο, εκτός από έναν που αφαίρεσε τη σκωληκοειδίτιδα και του φάνηκε σε ασυνήθιστη θέση.

Η περίπτωσή της παρουσιάστηκε τώρα σε συνέδριο ανατομίας στις ΗΠΑ από τον επίκουρο καθηγητή Κάμερον Γουόκερ, οι φοιτητές του οποίου έκαναν την ανακάλυψη το 2018, όταν πρόσεξαν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, καθώς αδυνατούσαν να βρουν ένα μεγάλο αιμοφόρο αγγείο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή