Η ΕΕ απομάκρυνε την αποστολή της από την Τρίπολη – ζητεί τον τερματισμό των μαχών

Η ΕΕ απομάκρυνε την αποστολή της από την Τρίπολη – ζητεί τον τερματισμό των μαχών

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απομάκρυνε χθες Τετάρτη από την Τρίπολη τα μέλη μιας αποστολής βοήθειας, λόγω της εντατικοποίησης των βομβαρδισμών στη λιβυκή πρωτεύουσα, που αποτελεί στόχο μιας επίθεσης των δυνάμεων του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, δήλωσε σήμερα ευρωπαϊκή πηγή.

Τα μέλη της Αποστολής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μια ολοκληρωμένη διαχείριση των συνόρων στη Λιβύη (EUBAM Λιβύη) εγκατέλειψαν «προσωρινά» την Τρίπολη για να επιστρέψουν στην Τυνησία όπου βρίσκεται η έδρα της αποστολής, εξήγησε η πηγή αυτή.

Η αποστολή περιλαμβάνει περίπου 20 άτομα.

Η ΕΕ «ανησυχεί για τις εξελίξεις στη Λιβύη», ανακοίνωσε εξάλλου η εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Η Μογκερίνι επανέλαβε την έκκλησή της στους εμπολέμους για άμεση κατάπαυση του πυρός και διευκόλυνση της πρόσβασης της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Από τη Δευτέρα, η ΕΕ είχε καλέσει τον Χαλίφα Χάφταρ, τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, να σταματήσει την επίθεσή του εναντίον της Τρίπολης και να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ώστε να αποφευχθεί ένας εμφύλιος πόλεμος.

«Έχω καλέσει πολύ σθεναρά όλους τους Λίβυους ηγέτες, και ιδιαίτερα τον Χάφταρ, να σταματήσουν όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και να επανέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ», είχε ανακοινώσει η Μογκερίνι μετά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για τις εξωτερικές υποθέσεις συζήτησε απευθείας με τον στρατηγό Χάφταρ και με τον Φάγεζ αλ-Σάρατζ, επικεφαλής της αναγνωρισμένης από τα Ηνωμένα Έθνη κυβέρνησης.

Σχέδιο κοινής διακήρυξης υποβλήθηκε χθες, Τετάρτη, στις 28 χώρες μέλη της ΕΕ. Πολλές από αυτές εξέφρασαν επιφυλάξεις για το αρχικό κείμενο και σήμερα θα υποβληθεί μια τροποποιημένη εκδοχή του για έγκριση, διευκρίνισε ευρωπαϊκή πηγή.

Οι μάχες στην πρωτεύουσα της Λιβύης είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 56 ανθρώπων και τον τραυματισμό 266 άλλων τις τελευταίες έξι ημέρες, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

«Χιλιάδες άνθρωποι έφυγαν από τις εστίες τους ενώ άλλοι έχουν παγιδευτεί σε ζώνες συγκρούσεων. Τα νοσοκομεία μέσα και έξω από την πόλη [την Τρίπολη] υποδέχονται κάθε μέρα θύματα», διευκρίνισε ο ΠΟΥ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή