Αλλη μία οδύσσεια μεταναστών μεταξύ Ιταλίας και Μάλτας

Αλλη μία οδύσσεια μεταναστών μεταξύ Ιταλίας και Μάλτας

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα διεθνή ύδατα μεταξύ Μάλτας και Ιταλίας παραμένουν εδώ και οκτώ ημέρες δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς Βαλέτα και Ρώμη αρνούνται να δώσουν άδεια ελλιμενισμού στο πλοίο που τους μεταφέρει προς την Ευρώπη. Πρόκειται για το σκάφος «Alan Kurdi», το οποίο ανήκει στη γερμανική, ανθρωπιστική οργάνωση Sea-Eye και διέσωσε 64 πρόσφυγες στα ανοιχτά των λιβυκών ακτών, στις 3 Απριλίου.

Με χθεσινή ανακοίνωσή της, η γερμανική οργάνωση απηύθυνε έκκληση προς τα κράτη- μέλη της Ε.Ε. προκειμένου να επιτρέψουν τον ελλιμενισμό του πλοίου σε ασφαλές λιμάνι, τερματίζοντας την οδύσσεια των μεταναστών, των προσφύγων και των 17 μελών του πληρώματος. «Πρέπει να τελειώνουμε. Είναι απαράδεκτο να πρέπει να αρρωστήσει ένας άνθρωπος για να αποβιβαστεί από το πλοίο», δήλωσε ο πρόεδρος της οργάνωσης, Γκόρντεν Αϊσλερ.

Τις προηγούμενες ημέρες, δύο από τις γυναίκες που επέβαιναν στο πλοίο μεταφέρθηκαν από σκάφη της ακτοφυλακής της Μάλτας γιατί αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας, η μία από αυτές, ύστερα από επιληπτική κρίση. Η ιταλική κυβέρνηση είχε προσφερθεί να ανοίξει τις πόρτες της σε άλλες δύο γυναίκες και στα παιδιά τους, αλλά εκείνες αρνήθηκαν γιατί δεν ήθελαν να χωρίσουν από τους άνδρες τους.

Η Ρώμη έκλεισε τα λιμάνια της σε πλοία που μεταφέρουν πρόσφυγες και μετανάστες τον περασμένο Ιούνιο, ύστερα από την άνοδο στην εξουσία του συνασπισμού ανάμεσα στην ακροδεξιά Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και στο λαϊκιστικό Κίνημα 5 Αστέρων του Λουίτζι ντι Μάιο. Από τότε, οι αφίξεις μεταναστών στην Ιταλία σημείωσαν κατακόρυφη πτώση – κατά 92% σε σύγκριση με το 2018 και κατά 98% σε σύγκριση με το 2017. Την περασμένη εβδομάδα, ο Σαλβίνι, ο οποίος εκτελεί καθήκοντα αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εσωτερικών, κάλεσε το Βερολίνο να αναλάβει την ευθύνη του πλοίου «Alan Kurdi». Τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επίλυση του προβλήματος ζήτησε η Γερμανία, σύμφωνα με εκπρόσωπο της οργάνωσης Sea-Eye. Το πρόβλημα περιπλέκεται καθώς η μετανάστευση ανάγεται σε βασικό πεδίο προεκλογικής αντιπαράθεσης ενόψει των ευρωεκλογών του επόμενου μήνα από τις δυνάμεις της (αντι)ευρωπαϊκής Ακροδεξιάς. Η πρόσφατη ανάφλεξη των εμφύλιων συγκρούσεων στη Λιβύη έχει παγιδεύσει χιλιάδες πρόσφυγες στην πρωτεύουσα Τρίπολη.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή