Σουδάν: Ανετράπη ο Ομάρ αλ Μπασίρ

Σουδάν: Ανετράπη ο Ομάρ αλ Μπασίρ

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΧΑΡΤΟΥΜ. Τον επί 30 χρόνια πρόεδρο του Σουδάν, Ομάρ αλ Μπασίρ, ανέτρεψε χθες με πραξικόπημα ο στρατός, που ανακοίνωσε τη θέσπιση μεταβατικής στρατιωτικής κυβέρνησης για διάστημα δύο ετών, μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών και την αποφυλάκιση όλων των πολιτικών κρατουμένων, ύστερα από τέσσερις μήνες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην πρωτεύουσα.

Σε ανακοίνωσή του, ο υπουργός Αμυνας Αουάντ Μοχάμεντ Ιμπν Αούφ είπε ότι ο 75χρονος Μπασίρ βρίσκεται σε κατ’ οίκον κράτηση «σε ασφαλή τοποθεσία» και ότι τη χώρα διοικεί τώρα έκτακτο στρατιωτικό συμβούλιο. Στο διάγγελμά του, ο Αούφ ανακοίνωσε την κήρυξη του Σουδάν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για χρονικό διάστημα τριών μηνών, την κατάπαυση του πυρός σε όλη τη χώρα και την αναστολή ισχύος του συντάγματος. Ο εναέριος χώρος του Σουδάν θα παρέμενε κλειστός για 24 ώρες, όπως και τα συνοριακά περάσματα. Σε χθεσινές δηλώσεις του, στέλεχος του κόμματος Ούμα της αντιπολίτευσης ανέφερε ότι ο Μπασίρ κρατείτο στο προεδρικό μέγαρο «μαζί με ηγέτες της τρομοκρατικής οργάνωσης Αδελφοί Μουσουλμάνοι».

Ο Μπασίρ αντιμετώπιζε δίωξη από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, το οποίο είχε εκδώσει ένταλμα σύλληψης εναντίον του για τη γενοκτονία στην περιοχή Νταρφούρ του Σουδάν το 2003, με περισσότερους από 300.000 νεκρούς. Ο Μπασίρ υπήρξε αλεξιπτωτιστής και κατέλαβε την εξουσία σε αναίμακτο πραξικόπημα το 1989. Η χώρα αντιμετώπισε περιόδους διεθνούς απομόνωσης μετά τον χαρακτηρισμό της κυβέρνησης ως «υποστηρικτή της τρομοκρατίας», από τις ΗΠΑ το 1993.

Οι διαδηλώσεις του Δεκεμβρίου είχαν αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει την τιμή του ψωμιού, εν μέσω οξείας οικονομικής κρίσης και μεγάλων ελλείψεων καυσίμων. Το περασμένο Σαββατοκύριακο, χιλιάδες διαδηλωτές κατασκήνωσαν έξω από το συγκρότημα κτιρίων του υπουργείου Αμυνας, όπου διέμενε ο Μπασίρ, απαιτώντας την παραίτησή του. Την Τρίτη, στρατιώτες συγκρούστηκαν με μέλη της μυστικής αστυνομίας, τα οποία προσπάθησαν να απομακρύνουν διά της βίας τους κατασκηνωτές. Τουλάχιστον 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ τους έξι στρατιώτες, στις συγκρούσεις αυτές, στις οποίες σημαντικό ρόλο διαδραμάτισαν γυναίκες. Ταραχές είχαν ξεσπάσει στα μέσα της εβδομάδας και στις πόλεις Πορτ Σουντάν και Κασάλα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή