ΗΠΑ: Επικρίσεις γερουσιαστών κατά Πομπέο

ΗΠΑ: Επικρίσεις γερουσιαστών κατά Πομπέο

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δυσχερή θέση βρέθηκε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο όταν εκλήθη από γερουσιαστές να δικαιολογήσει άκρως αμφιλεγόμενες αποφάσεις εξωτερικής πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ, οι οποίες αιφνιδίασαν ακόμη και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Στη διάρκεια κατάθεσής του ενώπιον της επιτροπής πιστώσεων της Γερουσίας, ο Πομπέο άκουσε τις ανησυχίες γερουσιαστών για την πρόσφατη απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την ισραηλινή κατοχή στα Υψώματα του Γκολάν. Αρκετοί εξ αυτών τόνισαν ότι η απροσδόκητη κίνηση του Αμερικανού προέδρου βάζει βόμβα στα θεμέλια του διεθνούς δικαίου και δημιουργεί ανησυχητικό προηγούμενο, το οποίο θα μπορούσαν να εκμεταλλευθούν κάθε είδους εθνικιστές ηγέτες με επεκτατικές διαθέσεις. Ορισμένοι γερουσιαστές επέμειναν να τους εξηγήσει ο Πομπέο γιατί η κυβέρνηση Τραμπ κρίνει με δύο μέτρα και δύο σταθμά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και την προσάρτηση των Γκολάν (εδαφών που ανήκαν στη Συρία μέχρι τον αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1967) από το Ισραήλ.

«Υπάρχει ένα δόγμα του διεθνούς δικαίου πάνω σε αυτό το σημείο», δήλωσε ο Πομπέο, αλλά δεν μπήκε στον κόπο να διαφωτίσει τους γερουσιαστές, προφασιζόμενος στενότητα χρόνου. Τους υποσχέθηκε, όμως, ότι η νομική ομάδα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα τους ξεναγήσει σε αυτό το ανεξιχνίαστο «δόγμα του διεθνούς δικαίου» που επικαλέστηκε.

Ωστόσο, η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που ακολούθησε δεν προσέθεσε κάτι επί της ουσίας. Επρόκειτο μόνο για παράθεση πολιτικών επιχειρημάτων, που έλεγαν ότι το Ισραήλ κατέκτησε τα Γκολάν στη διάρκεια ενός πολέμου τον οποίο προκάλεσαν οι εχθροί του, ενώ η Ρωσία κατέλαβε την Κριμαία αν και δεν προκλήθηκε, χωρίς ωστόσο να δώσουν ούτε ένα νομικό επιχείρημα. «Το διεθνές δίκαιο είναι σαφές: κανένα κράτος δεν έχει δικαίωμα προσάρτησης εδάφους άλλου κράτους, είτε σε επιθετικό είτε σε αμυντικό πόλεμο», σχολίασε η Οόνα Χάταγουεϊ, καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή