Δημοψήφισμα για Μόντι οι εκλογές στην Ινδία

Δημοψήφισμα για Μόντι οι εκλογές στην Ινδία

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

NEO ΔΕΛΧΙ. Η μεγαλύτερη εκλογική διαδικασία του πλανήτη ξεκίνησε χθες, με δεκάδες εκατομμύρια Ινδών να προσέρχονται στις κάλπες, στην πρώτη από τις επτά φάσεις των βουλευτικών εκλογών στη χώρα. Οι έχοντες δικαίωμα ψήφου (900 εκατ. από το 1,3 δισ. πληθυσμού της χώρας) είναι περισσότεροι από το άθροισμα των ψηφοφόρων των πέντε χωρών που έπονται στον κατάλογο των πολυπληθέστερων δημοκρατιών.

Στις κάλπες αναμετρούνται το συντηρητικό ινδουιστικό κόμμα BJP του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι με το Κόμμα του Κογκρέσου του Ραούλ Γκάντι. Οι ψηφοφόροι του Μόντι θεωρούν ότι οι μεταρρυθμίσεις που εισήγαγε στον οικονομικό τομέα οδηγούν στον εκσυγχρονισμό της χώρας, ενώ οι αντίπαλοί του εκφράζουν έντονους φόβους για απολυταρχική διοίκηση. «Βασικά, ανησυχώ σοβαρά για την πορεία της χώρας προς τον φασισμό», δήλωσε στην εφημερίδα Γκάρντιαν ψηφοφόρος στην πόλη Νόιντα, στα περίχωρα της ινδικής πρωτεύουσας.

Η ψηφοφορία διεξάγεται σε επτά φάσεις, ώστε να μπορούν οι δυνάμεις ασφαλείας να μετακινούνται στις περιοχές που ψηφίζουν, για να διασφαλιστεί η ακεραιότητα της διαδικασίας. Δίπλα στα ονόματα των υποψηφίων υπάρχουν σύμβολα και φωτογραφίες προκειμένου να διευκολυνθούν οι 266 εκατ. αναλφάβητοι πολίτες. Σημαντικό ρόλο για τις μετεκλογικές ισορροπίες θα διαδραματίσουν τα περιφερειακά κόμματα, πολλά από τα οποία έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους, ώστε να περιορίσουν την ισχύ του Μόντι.

Η πρόσφατη βομβιστική επίθεση στο Κασμίρ, στην οποία έχασαν τη ζωή τους πάνω από 40 Ινδοί στρατιώτες, λειτούργησε υπέρ του Μόντι. «Θα τον ψηφίσω», είπε στον Γκάρντιαν ο επιχειρηματίας Καμάλ Γκούπτα. «Εδειξε τόλμη και σοβαρότητα μετά την επίθεση». Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 23 Μαΐου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή