Brexit: Με… ευελιξία για παράταση και Μακρόν

Brexit: Με… ευελιξία για παράταση και Μακρόν

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ -ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να δώσουν άλλη μία παράταση στις διαπραγματεύσεις της Μ. Βρετανίας με την Ε.Ε., αυτή τη φορά εξάμηνη, παρά τις ενστάσεις που εξέφρασε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Υστερα από μία οκτάωρη Σύνοδο Κορυφής που εξελίχθηκε την Τετάρτη το βράδυ στις Βρυξέλλες, η Βρετανίδα πρωθυπουργός αποδέχθηκε μία ευέλικτη παράταση μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, πολύ μεγαλύτερη από αυτή που ευελπιστούσε. Ο όρος «ευέλικτη» που χρησιμοποιήθηκε στην απόφαση των 27 ηγετών αναφέρεται στο ότι η Μ. Βρετανία μπορεί να αποχωρήσει ακόμα και πριν από το τέλος της παράτασης αν έχει ψηφίσει τη συμφωνία αποχώρησής της από την Ε.Ε.

Η απόφαση για τη συγκεκριμένη ημερομηνία πάρθηκε δύσκολα, καθώς οι ηγέτες είχαν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα. Από τη μία πλευρά, ο Γάλλος πρόεδρος Εμ. Μακρόν με μία μικρή μειοψηφία ηγετών ήθελε να δοθεί μία μικρή παράταση στις διαπραγματεύσεις και βρέθηκε αντιμέτωπος με τη συντριπτική πλειονότητα των κρατών-μελών που ήταν υπέρ μιας μεγάλης παράτασης των συνομιλιών άνω των εννέα μηνών. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ τάχθηκε υπέρ μιας παράτασης ενός έτους, καθώς υπήρχε η σκέψη ότι με αυτό τον τρόπο αυξάνονται οι πιθανότητες του Ην. Βασιλείου τελικά να παραμείνει στην Ε.Ε.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια της Συνόδου, κράτησε ιδιαίτερα σκληρή γραμμή, τονίζοντας ότι δεν θα δεχόταν οποιαδήποτε παράταση που θα ξεπερνούσε τις 30 Ιουνίου. Το βασικό σκεπτικό του ήταν ότι δεν ήθελε το θέμα του Βrexit να μονοπωλήσει την προεκλογική καμπάνια των ευρωεκλογών, δίνοντας τροφή στους ευρωσκεπτικιστές της χώρας του αλλά και να μην καταλήξει η Μ. Βρετανία με το ένα πόδι μέσα στην Ε.Ε. να προβάλει εμπόδια και αντιστάσεις σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή απόφαση. Ενώ έφευγε από τη Σύνοδο ο κ. Μακρόν δήλωσε πως το αποτέλεσμα αυτό «ήταν ο καλύτερος συμβιβασμός» και ότι «η Γαλλία έχει τον ρόλο να παραμένει πιστή στις αξίες της». Από την άλλη, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ έπαιξε και αυτή σημαντικό ρόλο στο να βρεθεί ο συμβιβασμός των έξι μηνών, καθώς ήταν υπέρ μιας μεγαλύτερης παράτασης, τονίζοντας ότι πρέπει «να δοθεί χρόνος και χώρος για να αποφασίσουν τι θέλουν να κάνουν». «Από την πλευρά μας είναι σημαντικό να μην ασκήσουμε πίεση στο Ηνωμένο Βασίλειο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Με τη νέα αυτή συμφωνία το Ηνωμένο Βασίλειο είναι υποχρεωμένο να συμμετάσχει στις ευρωπαϊκές εκλογές, εκλέγοντας κανονικά τους 73 ευρωβουλευτές που του αντιστοιχούν. Αυτή η συμμετοχή είναι λίγο εξευτελιστική για την Τερέζα Μέι, καθώς θα πρέπει μέσα σε έξι εβδομάδες να ετοιμάσει μία ομάδα ευρωβουλευτών που θα αποσταλούν στην Ευρώπη από την οποία θέλει να αποχωρήσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή