Ακτιβιστές στη Ρώμη επισκευάζουν υποδομές

Ακτιβιστές στη Ρώμη επισκευάζουν υποδομές

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Μια μυστική οργάνωση έχει αναλάβει να διορθώσει τις υποδομές της Ρώμης που καταρρέουν. Το κάνει στις έξι το πρωί μια Κυριακή, τη στιγμή που οι δρόμοι στις κεντρικές γειτονιές της ιταλικής πρωτεύουσας είναι άδειοι· το μετρό έχει μόλις ανοίξει και τα καφενεία περιμένουν τους πρώτους πελάτες. Ξαφνικά, επτά άνδρες και γυναίκες πιάνουν δουλειά με τα πρόσωπά τους καλυμμένα με μαντίλια και κουκούλες. Ξεφορτώνουν σακιά με τσιμέντο και άμμο από ένα αυτοκίνητο, κοντά στη βασιλική του Αγίου Παύλου. Δεν είναι όμως εγκληματίες. Είναι μέλη μιας μυστικής οργάνωσης, που είναι παράνομη αφού δεν έχουν επίσημη άδεια για τις επισκευές που πραγματοποιούν. Οι υποδομές στη Ρώμη είναι ένα από τα ζητήματα σοβαρών αντιπαραθέσεων εδώ και χρόνια. Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian, υπάρχουν περίπου 10.000 λακκούβες στην πόλη, μια πάγια πηγή εκνευρισμού για τους κατοίκους που οδηγούν μηχανάκι. Σημαντικό πρόβλημα είναι και τα σκουπίδια, ιδίως από το 2013, οπότε έκλεισε η χωματερή της πόλης.

Συχνά η Ρώμη υποφέρει από σωρούς στοιβαγμένων σκουπιδιών, που συσσωρεύονται στους δρόμους. Στα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία φιλοξενούνται ειδήσεις για λεωφορεία που εκρήγνυνται ή κυλιόμενες σκάλες στο μετρό που καταρρέουν. Συνολικά η ομάδα ταχείας επέμβασης Gap (Gruppi Artigiani Pronto Intervento) αποτελείται από 20 ακτιβιστές, οι οποίοι αναλαμβάνουν αποστολές που αποτυγχάνουν να φέρουν εις πέρας οι δημοτικές αρχές. Η Gap είναι πολύ δραστήρια τους τελευταίους μήνες. Τον Δεκέμβριο επισκεύασαν ένα σιντριβάνι, χτισμένο τη δεκαετία του ’40, σε δημοτικό σχολείο. Τον Ιανουάριο έβαψαν μια διάβαση σε έναν επικίνδυνο αυτοκινητόδρομο. Το τελευταίο τους έργο, η επισκευή πεζοδρομίου στα νότια της πόλης, είχε στόχο να κλείσει μια βαθιά τρύπα που γέμιζε νερό κάθε φορά που έβρεχε. Στο σημείο της δράσης τους υπογράφουν πάντα με το έμβλημά τους, ένα σφυρί και ένα κατσαβίδι, είτε ζωγραφισμένο στο έδαφος είτε σε ένα χαρτί, το οποίο αφήνουν πίσω τους. Παράλληλα αφήνουν προκηρύξεις, καλώντας τους συμπολίτες τους να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους. Ο Πέπε –το όνομά του είναι ψευδώνυμο– κατέληξε στην ιδέα της επισκευής του σιντριβανιού επειδή ο γιος του πήγαινε στο σχολείο όπου βρισκόταν το κατεστραμμένο σιντριβάνι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή