Ταξιδιωτική οδηγία κατά της Τουρκίας από τις ΗΠΑ

Ταξιδιωτική οδηγία κατά της Τουρκίας από τις ΗΠΑ

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την έκδοση ταξιδιωτικής οδηγίας κλιμακώνουν την πίεσή τους προς την Τουρκία οι Ηνωμένες Πολιτείες. Οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν διαταραχθεί με βασικό σημείο τριβής την απόφαση της Αγκυρας να προμηθευθεί ρωσικά αντιπυραυλικά συστήματα S-400, αγνοώντας τις περί του αντιθέτου εκκλήσεις της Ουάσιγκτον, που απειλεί να ματαιώσει την πώληση των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Αγκυρα.

Η ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσε στις 9 Απριλίου το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών κατατάσσει την Τουρκία στο νούμερο 3 (με μέγιστο το 4) της κλίμακας επικινδυνότητας σχετικά με την πιθανότητα οι Αμερικανοί πολίτες να πέσουν θύματα τρομοκρατικής επίθεσης ή απαγωγής. Με την οδηγία καλούνται οι Αμερικανοί πολίτες να «αναθεωρήσουν το ταξίδι στην Τουρκία λόγω τρομοκρατίας και αυθαίρετων κρατήσεων», ενώ προειδοποιούν ότι «ορισμένες περιοχές έχουν αυξημένο κίνδυνο (4) – στα σύνορα με Ιράκ και Συρία». Εκτός όμως από τους κινδύνους τρομοκρατικής επίθεσης και απαγωγής, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει ότι οι τουρκικές αρχές «έχουν κρατήσει πολίτες των ΗΠΑ για εικαζόμενες σχέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις, με βάση ελάχιστα ή καθόλου αποδεικτικά στοιχεία και λόγους που φαίνεται να είναι πολιτικά υποκινούμενοι».

Εν τω μεταξύ, σφοδρή επίθεση κατά της Γαλλίας εξαπέλυσε χθες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μία ημέρα μετά τη δημοσίευση στη γαλλική Εφημερίδα της Κυβέρνησης του διατάγματος που ορίζει την 24η Απριλίου ως ημέρα μνήμης της αρμενικής Γενοκτονίας του 1915. «Σε όρους γενοκτονίας και Ιστορίας, η Γαλλία είναι η τελευταία χώρα που μπορεί να δώσει μαθήματα στην Τουρκία, επειδή δεν έχουμε ξεχάσει αυτό που συνέβη στη Ρουάντα και στην Αλγερία», δήλωσε ο κ. Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΝΑΤΟ στην Αττάλεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή