Μπρος Κρεμλίνο και πίσω Μπάνον

Μπρος Κρεμλίνο και πίσω Μπάνον

3' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ένα εγκαταλελειμμένο μοναστήρι του 13ου αιώνα στην κορυφή βουνού στην Ιταλία, δύο ώρες νοτιοανατολικά της Ρώμης, χωρίς σήμα κινητής τηλεφωνίας, με έναν φύλακα, έναν καλόγερο που διανύει την ένατη δεκαετία της ζωής του και 19 γάτες, έχει συσταθεί μια σχολή μαχητών της Ακροδεξιάς, το «Ινστιτούτο Ανθρώπινης Αξιοπρέπειας».

Πίσω από την εξασφάλιση της άδειας λειτουργίας για τα επόμενα 19 χρόνια βρίσκεται ο πάλαι ποτέ ιδεολογικός μέντορας του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ και ιδρυτής της ιστοσελίδας Breitbart στην πατρίδα του, Στιβ Μπάνον. Η προσπάθειά του να διαλύσει την Ευρωπαϊκή Ενωση με δούρειο ίππο την άσκηση επιρροής στα κόμματα της ευρωπαϊκής λαϊκιστικής Δεξιάς είναι γνωστή.

Πέρα από τις ευρωεκλογές

Φαίνεται, όμως, ότι οι φιλοδοξίες του Μπάνον δεν σταματούν στη σύμπηξη ακροδεξιού μετώπου ενόψει των ευρωεκλογών του επόμενου μήνα. Ενας επιπλέον στόχος είναι η ιδεολογική κατάρτιση και παραγωγή ικανών στελεχών για την υπεράσπιση του ιουδαϊκού-χριστιανικού πολιτισμού από την επικείμενη ισλαμική λαίλαπα, όπως την περιγράφουν διάφορες συνωμοσιολογικές ιστοσελίδες. Κάτι ανάμεσα στην Ανωτέρα Κομματική Σχολή του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ενωσης (ΚΚΣΕ) και το Ινστιτούτο Μαρξισμού-Λενινισμού, αλλά για ευρωσκεπτικιστές, ισλαμόφοβους και υπερσυντηρητικούς.

Αν, ωστόσο, σκοπός είναι να πλημμυρίσουν τις τάξεις των ακροδεξιών κομμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης τα –«επιμορφωμένα» στο ιταλικό μοναστήρι– στελέχη για τις ανάγκες της προεκλογικής τους εκστρατείας ενόψει της αναμέτρησης στα τέλη Μαΐου, τότε παρατηρείται σοβαρή καθυστέρηση.

Κατά την πρόσφατη επίσκεψη ξένων δημοσιογράφων στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου δεν εντοπίστηκαν επίδοξοι μαθητές. Παράλληλα, με αποτυχία στέφθηκε η προσπάθεια του Ιταλού αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, να συσπειρώσει στο Μιλάνο τους Ευρωπαίους ομοϊδεάτες του. Παρά την παρουσίαση του οράματός του για τα επόμενα 50 χρόνια στην Ευρώπη και την προειδοποίηση ότι μετά τις ευρωεκλογές θα συγκροτηθεί μια νέα ομάδα που θα ταράξει τα νερά στην Ευρωβουλή, η ανταπόκριση στο κάλεσμά του ήταν πενιχρή.

Υιοθετώντας εκφράσεις βγαλμένες κατευθείαν από το εγχειρίδιο του λαϊκισμού, που διεκδικούν ένα τέλος στο στάτους κβο των Βρυξελλών και μια «κυβέρνηση του λαού», ο ακροδεξιός ηγέτης της Λέγκας του Βορρά ζήτησε από τους λαούς της Ε.Ε. να ξεσηκωθούν. Στη φωτογραφία, στο τέλος της εκδήλωσης, εμφανίστηκαν στο πλευρό του μόνο δύο ευρωβουλευτές από την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) και το δανέζικο Λαϊκό Κόμμα, καθώς και ένας υποψήφιος του κόμματος των Φινλανδών.

Μπορεί ο Σαλβίνι να θεωρείται ο πλέον επιτυχημένος πολιτικός στην Ιταλία και να εικάζεται ότι σύντομα θα εγκαταλείψει την κυβέρνηση συνασπισμού στη χώρα του, προκειμένου να προκαλέσει εκλογές και να αναδειχθεί πρώτη δύναμη, αλλά η εκστρατεία του για μια «Μαύρη Διεθνή» προς το παρόν δεν φαίνεται να αποφέρει καρπούς. Ο γαλλικός Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν και το Κόμμα της Ελευθερίας (FPO) στην Αυστρία είναι βέβαιο ότι θα ενισχυθούν τον Μάιο.

Οι διαφορές

Μένει, όμως, να αποδειχθεί κατά πόσον τα κόμματα αυτά θα μπορέσουν να ξεπεράσουν τις διαφορές τους σε ζητήματα όπως π.χ. οι σχέσεις με τη Ρωσία, να δημιουργήσουν μια κοινή ομάδα και να επηρεάσουν πράγματι τις εξελίξεις στην Ευρώπη.

Ακόμη δηλαδή κι αν έχουν κοινές απόψεις για το μεταναστευτικό και το Ισλάμ, την Ευρωπαϊκή Ενωση και τον κοινοτικό προϋπολογισμό, το ειδύλλιο πολλών ακροδεξιών κομμάτων της Ευρώπης με το Κρεμλίνο μπορεί να τορπιλίσει ολόκληρο το εγχείρημα.

Ειδικά οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης με την ταραγμένη σχέση με τη Μόσχα κατά το παρελθόν, όπως η Πολωνία, δεν θέλουν να ακούσουν κουβέντα για ρωσικό φλερτ του Σαλβίνι ή της Λεπέν.

Πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι η Ρωσία προσέφερε τρία εκατομμύρια ευρώ χρηματοδότηση στη Λέγκα ενόψει ευρωεκλογών στη διάρκεια συνάντησης Ρώσου ολιγάρχη με ανώτατο στέλεχος του ακροδεξιού κόμματος στο ξενοδοχείο Μετροπόλ της Μόσχας, τον περασμένο Οκτώβριο.

Το 2017, η Ρωσία είχε διοχετεύσει εκατομμύρια ευρώ στο κόμμα της Λεπέν για να αναμειχθεί στις εκλογές της ίδιας χρονιάς. Επιπλέον, έχει επανειλημμένως κατηγορηθεί για χρηματοδότηση του αυστριακού FPO και της γερμανικής AfD.

Την περασμένη εβδομάδα κοινό ρεπορτάζ των Spiegel, ZDF, Repubblica και BBC αποκάλυψε ότι ο Γερμανός ακροδεξιός βουλευτής, Μάρκους Φρονμάιερ (AfD), είναι πιθανό να ελέγχεται πλήρως από τη Μόσχα και να ενεργεί στο Μπούντεσταγκ ως υπερασπιστής των ρωσικών εθνικών συμφερόντων.

«Ανθρωπος της Μόσχας»

Εγγραφα, που εξασφάλισαν τα τέσσερα ευρωπαϊκά ΜΜΕ και είχαν ως παραλήπτη στενό συνεργάτη του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν το 2017, αποδεικνύουν ότι το Κρεμλίνο θεωρούσε τότε πως ο Φρονμάιερ θα υποστήριζε ενεργά τα ρωσικά συμφέροντα μέσω των πολιτικών του δραστηριοτήτων. Σε μία από τις αναλύσεις αναφέρεται κατηγορηματικά ότι αν εκλεγεί ο ακροδεξιός βουλευτής, «η Ρωσία θα έχει τον απολύτως ελεγχόμενο από τη Μόσχα άνθρωπό της στη γερμανική Βουλή».  Τέτοιου είδους ρεπορτάζ, όμως, δημιουργούν δυσπιστία στους κόλπους της ακροδεξιάς δεξαμενής, από την οποία καλείται να επιλέξει τους συμμάχους του ο Σαλβίνι.  Ετσι, όταν μια εβδομάδα πριν από τις ευρωεκλογές πραγματοποιήσει, όπως υποσχέθηκε ο Ιταλός πολιτικός, τη μεγάλη του συγκέντρωση μπροστά στο επιβλητικό Ντουόμο του Μιλάνου, δεν αποκλείεται στην εξέδρα μαζί του να βρεθούν πάλι, όπως και αυτήν την εβδομάδα, τρεις κι ο κούκος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή