Πρώτο κόμμα στη Φινλανδία οι Σοσιαλδημοκράτες

Πρώτο κόμμα στη Φινλανδία οι Σοσιαλδημοκράτες

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΛΣΙΝΚΙ. Υστερα από δύο δεκαετίες, οι Φινλανδοί Σοσιαλδημοκράτες επέστρεψαν στην πρώτη θέση στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, αν και η διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης αναμένεται πολύπλοκη. Το ακροδεξιό κόμμα των Φινλανδών, σύμμαχος της γερμανικής AfD και της ιταλικής Λέγκας, ήρθε δεύτερο, υποχωρώντας ελαφρά σε ποσοστό αλλά κερδίζοντας μία έδρα.

Για πρώτη φορά στην Ιστορία, κανένα κόμμα δεν ξεπέρασε το 20%, με τους Σοσιαλδημοκράτες να αποσπούν 17,7% και το κόμμα των Φινλανδών 17,5%. Το κεντρώο κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού Γιούχα Σίπιλα ήρθε τέταρτο μετά την Κεντροδεξιά, με ποσοστό 13,8%.

Από κοινού με τους Πρασίνους και το αριστερό κόμμα, οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν 77 από τις 200 έδρες, αποτέλεσμα που δεν τους δίνει πλειοψηφία. Δεδομένου ότι οι κυβερνήσεις μειοψηφίας είναι σπάνιες στη χώρα, το πιθανότερο είναι ότι οι Σοσιαλδημοκράτες θα αναζητήσουν συμμάχους στην Κεντροδεξιά και στη χριστιανοδημοκρατία. Ετσι, ένα κόμμα που κέρδισε λόγω των αντιδράσεων στη λιτότητα των τελευταίων ετών θα αναγκαστεί κατά πάσα πιθανότητα να συγκυβερνήσει με τους οπαδούς της λιτότητας.

«Η Φινλανδία ακολουθεί την ευρωπαϊκή τάση κατακερματισμού, με πολλά μεσαίου μεγέθους κόμματα», σημείωσε η καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι Γιοχάνα Βουολορέλμα. Οι Σοσιαλδημοκράτες ενισχύθηκαν λόγω της αυξανόμενης αίσθησης οικονομικής ανασφάλειας των ηλικιωμένων.

«Ο Αντι Ρίνε (ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών) έχει υποσχεθεί να αυξήσει τις συντάξεις, μέσω αύξησης των φόρων κατανάλωσης και των φόρων επί των αποδόσεων κεφαλαίου», σημείωσε η εταιρεία οικονομικών μελετών Capital Economics. «Περιμένουμε ότι τα σχέδια αυτά θα αποδυναμωθούν από την πραγματικότητα των διαπραγματεύσεων για την κυβέρνηση συνασπισμού». Στροφή προς τη σοσιαλδημοκρατία αναμένεται και στη Δανία, στην οποία θα γίνουν βουλευτικές εκλογές το αργότερο τον Ιούνιο, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες ήρθαν πρώτοι και στη Σουηδία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή