Στο μικροσκόπιο οι φορολογικές δηλώσεις Τραμπ

Στο μικροσκόπιο οι φορολογικές δηλώσεις Τραμπ

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πεδίο οξείας πολιτικής και νομικής αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων εξελίσσονται τα φορολογικά του Ντόναλντ Τραμπ. Η επιτροπή εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων, που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, εννοεί να ελέγξει τις φορολογικές δηλώσεις του προέδρου, αλλά και εταιρειών που του ανήκουν, προκειμένου να διαπιστώσει αν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων, γεγονός που προκαλεί έντονες αντιδράσεις από τον Λευκό Οίκο.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, η Σάρα Σάντερς, εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, δήλωσε ότι τα φορολογικά στοιχεία που έχουν ζητηθεί από τους Δημοκρατικούς είναι «πολύ πολύπλοκα» ώστε να μπορούν να γίνουν κατανοητά από τους μη επαΐοντες, ακόμη και από τα μέλη του Κογκρέσου.

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος της επιτροπής εποπτείας, Ρίτσαρντ Νιλ, είχε αρχικά ζητήσει από την υπηρεσία ελέγχου εισοδήματος των ΗΠΑ (IRS, αντίστοιχο της εφορίας στην Ελλάδα) να παραδώσει τα στοιχεία για τις φορολογικές επιστροφές του Τραμπ μέχρι τις 10 Απριλίου. Αναγκάστηκε, ωστόσο, να παρατείνει την προθεσμία έως την 23η Απριλίου ύστερα από παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών Στιβ Μνούτσιν, ο οποίος ζήτησε συμβουλές από το υπουργείο Δικαιοσύνης, υποστηρίζοντας ότι το αίτημα της επιτροπής θέτει σοβαρά ζητήματα συνταγματικής τάξης. Προσέθεσε, δε, πως αν υπάρξει προηγούμενο με τις φορολογικές δηλώσεις του προέδρου, θα μπορούσαν να προκληθούν σοβαρές επιπτώσεις αναφορικά με την προστασία όλων των πολιτών από πολιτικά υποκινούμενες έρευνες και διώξεις.

Ενα δεύτερο μέτωπο πολιτικής αντιπαράθεσης άνοιξε το Σαββατοκύριακο με tweet του Ντόναλντ Τραμπ, μέσω του οποίου επιτέθηκε εναντίον της Δημοκρατικής βουλευτού Ιλάν Ομάρ – μιας από τις δύο μουσουλμάνες που εκλέχτηκαν πρόσφατα, για πρώτη φορά στην αμερικανική ιστορία, στο Κογκρέσο. Ο Τραμπ κατηγόρησε (αβάσιμα) την Ομάρ ότι προσπάθησε να υποβαθμίσει την 11η Σεπτεμβρίου και η Δημοκρατική βουλευτής κατήγγειλε ότι έκτοτε έχει δεχθεί πληθώρα απειλών κατά της ζωής της.

Στο μεταξύ, έγινε γνωστό ότι η εκστρατεία για την επανεκλογή του Τραμπ το 2020 συγκέντρωσε ποσό 30 εκατ. δολαρίων το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, έναντι 18,2 εκατ. του γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς, ο οποίος έχει το προβάδισμα στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή