ΚΟΣΜΟΣ

Κόκκινη γραμμή στο Ισραήλ συστήνουν πρώην διπλωμάτες

10s1israelis

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Κοινή επιστολή προς την Ε.Ε., καλώντας την Ενωση να θέσει κόκκινες γραμμές στο Ισραήλ και να καταδικάσει την πολιτική του προέδρου Τραμπ στο Μεσανατολικό απηύθυναν πρώην ανώτατοι διπλωμάτες ευρωπαϊκών κρατών. Στην επιστολή τους, οι πρώην υπουργοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι συστήνουν στην Ε.Ε. να προειδοποιήσει τις ΗΠΑ ότι η συνεργασία τους με την Ευρώπη θα διακοπεί εφόσον ο Ντόναλντ  Τραμπ εγκρίνει την προσάρτηση των εβραϊκών εποικισμών στο κράτος του Ισραήλ, υπογραμμίζοντας τη σημασία της επανόδου στο ειρηνευτικό σχέδιο που βασίζεται στη λύση των δύο κρατών.

Ο Τραμπ έχει δεσμευθεί να αποκαλύψει σχέδιο για το Μεσανατολικό, το οποίο χαρακτήρισε «συμφωνία του αιώνα». Οι πρωτοβουλίες του Λευκού Οίκου, όμως, όπως η αναγνώριση της προσάρτησης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και ανάδειξης της πόλης ως πρωτεύουσας του Ισραήλ και αυτή των Υψιπέδων του Γκολάν, εδραιώνουν την πεποίθηση ότι η Ουάσιγκτον σχεδιάζει να κινηθεί αντίθετα με το διπλωματικό πρότυπο που προωθεί η Ε.Ε. και ο ΟΗΕ, σύμφωνα με τον Δανό βουλευτή, πρώην ΥΠΕΞ και πρώην πρόεδρο της Γ.Σ. του ΟΗΕ, Μόενς Λούκτοφτ, που συνέταξε την επιστολή.

Το κείμενο υπογράφουν μεταξύ άλλων οι Ζαν-Μαρκ Ερό, Καρλ Μπιλντ, Μάσιμο Ντ’ Αλέμα, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, Χαβιέ Σολάνα και Ιμπέρ Βεντρίν.