ΚΟΣΜΟΣ

Παναγία των Παρισίων: «Δεν υπάρχουν αρκετά ψηλά δέντρα στη Γαλλία για να ανοικοδομήσουμε τη στέγη»

panagiaparisiwnstegi

Τα δέντρα που υπάρχουν στη γαλλική επικράτεια δεν είναι αρκετά υψηλά για να ξαναχτιστεί η στέγη δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό Γάλλος ειδικός σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ο Μπερτράν ντε Φεϊντό, αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς, είπε χαρακτηριστικά ότι η ξύλινη στέγη που τυλίχτηκε στις φλόγες είχε χτιστεί με κορμούς δέντρων που χρονολογούνταν στα 800 χρόνια πριν από αρχέγονα δάση.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι δεν θα είναι εφικτό η στέγη να οικοδομηθεί με τον ίδιο τρόπο γιατί «δεν έχουμε προς το παρόν δέντρα στη Γαλλία του μεγέθους που ήταν τον 13ο αιώνα».

Κατέληξε λέγοντας ότι είναι αναγκαίο να γίνει χρήση νέων τεχνολογιών για την κατασκευή της. 

Η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό πρότεινε σήμερα τη διεξαγωγή στην γαλλική πρωτεύουσα μιας διεθνούς διάσκεψης δωρητών για την ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων, μετά την χθεσινή πυρκαγιά που προκάλεσε σημαντικές ζημιές στον εμβληματικό ναό της Παναγίας των Παρισίων.

«Προτείνω να κάνουμε μια διεθνή διάσκεψη δωρητών», δήλωσε στον ραδιοσταθμό France Inter, «η οποία θα υποδεχθεί ειδικούς και θα μπορέσει να συγκεντρώσει κεφάλαια».