ΚΟΣΜΟΣ

Παναγία των Παρισίων: Διασώθηκε το ακάνθινο στεφάνι του Χριστού

Παναγία των Παρισίων: Διασώθηκε το ακάνθινο στεφάνι του Χριστού

Η φωτιά που κατέστρεψε τα 2/3 της οροφής του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων δεν προκάλεσε φθορές μονάχα στο ιστορικό κτίριο, αλλά διακινδύνευσε και την εκτενή συλλογή χριστιανικών κειμηλίων και έργων τα οποία «φιλοξενούσε» ο ναός.

Η κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα περισσότερα γλυπτά, πίνακες, ψηφιδωτά και άλλα κειμήλια δεν έχει ξεκαθαρίσει, δήλωσε ο εφημέριος του ναού Πατρίκ Σοβέ. Τόνισε ότι τα έργα, απειλούν πέραν της φωτιάς, ο καπνός και τα αντικείμενα που καταρρέουν.

Ο Μπερνάρντ Φονκερνί, ο οποίος ήταν μέλος της διοίκησης του ναού από το 1978 μέχρι το 2001, δήλωσε ότι αν χρησιμοποιείτο νερό τα κειμήλια θα μπορούσαν να υποστούν μεγαλύτερες φθορές στα κειμήλια.

Ανάμεσα στα πολυτιμότερα κειμήλια της Παναγίας των Παρισίων βρίσκεται και ένα ακάνθινο στεφάνι, το οποίο μελετητές πιστεύουν ότι τοποθετήθηκε στο κεφάλι του Ιησού κατά το μαρτύριό του. Σύμφωνα με τον εφημέριο του ναού, Πατρίκ Σοβέ, το ιστορικό κειμήλιο διασώθηκε και βρίσκεται σε «ασφαλή χέρια».

Στον ναό βρίσκεται κομμάτι ξύλου, το οποίο πιστεύεται ότι είναι μέρος του σταυρού, αλλά και ένα από τα καρφιά που χρησιμοποιήθηκαν στη σταύρωση.

Ο Στέφεν Μάρεϊ, καθηγητής γοτθικής και μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής στο Columbia, αναφέρει ότι το «στεφάνι» ίσως περιέχει κομμάτια του πραγματικού κειμηλίου.

«Οι περισσότεροι από αυτούς τους ναούς έχουν γίνει προορισμοί για πολλά από αυτά τα κειμήλια, τα οποία μπορεί το κοινό να δει», δήλωσε η Νόρα Χάιμαν, καθηγητής ιστορίας της τέχνης στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Αμερικής