Γιούνκερ: Δεν μπορούμε να συζητάμε συνέχεια για Brexit

Γιούνκερ: Δεν μπορούμε να συζητάμε συνέχεια για Brexit

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η παράταση δίνει πολύτιμο χρόνο για να βρούμε διέξοδο» δηλώνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στην Ολομέλεια του Στρασβούργου – κάθε άλλο παρά πανηγυρική δήλωση για τα όσα συμφωνήθηκαν στην τελευταία σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επέμεινε στην ανάγκη να εστιάσουμε στη «θετική ατζέντα», δηλαδή σε όλα τα υπόλοιπα θέματα που απασχολούν την Ευρώπη. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν μπορεί να συζητούμε για το Brexit κάθε Σαββατοκύριακο, γι' αυτό είναι καλό που η Βρετανία διαθέτει χρόνο για να διευθετήσει το ζήτημα». Από κει και πέρα «αν η Μ. Βρετανία είναι μέλος στις 23 Μαΐου, τότε θα πρέπει να συμμετάσχει και στις ευρωεκλογές», τονίζει ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Θετική η αποφυγή του άτακτου Brexit

Με το ιδιαίτερο χιούμορ του μάλιστα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τόνισε ότι η τελευταία μέρα της παράτασης για την αποχώρηση της Μ.Βρετανίας από την ΕΕ συμπίπτει με την τελευταία δική του ημέρα στην προεδρία της Κομισιόν – κατά συνέπεια, προειδοποίησε, δεν μπορεί να γίνει η συνήθης ολονύχτια διαπραγμάτευση, διότι θα είναι υποχρεωμένος να παραδώσει το γραφείο του στις 12 το μεσημέρι.

Ικανοποίηση, αλλά και αμηχανία λοιπόν για τη νέα παράταση. Μιλώντας στους δημοσιογράφους το πρωί της Τρίτης ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) συνοψίζει την κατάσταση ως εξής:

«Από τη μία είναι σημαντικό ότι αποφύγαμε σκληρό Brexit και εκτροπή στην Ιρλανδία. Από την άλλη είναι δύσκολο να εξηγήσω στους πολίτες, πώς μία χώρα που φεύγει από την ΕΕ θέλει να έχει και λόγο για το μέλλον της ΕΕ…»

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή