Μήνυμα Ερντογάν σε Τραμπ

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην καλή προσωπική σχέση Τραμπ – Ερντογάν επενδύει η Αγκυρα τις τελευταίες ελπίδες της για εξομάλυνση της κρίσης εμπιστοσύνης στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, την οποία προκάλεσε η απόφασή της να αγοράσει ρωσικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους S-400. Αυτό προκύπτει από τις ανωτάτου επιπέδου συναντήσεις που είχαν στην Ουάσιγκτον το τελευταίο 48ωρο ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ και ο υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ.

Θετικές εντυπώσεις

Μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν, ο Αλμπαϊράκ, ο οποίος τυχαίνει να είναι γαμπρός του Ερντογάν, ανακοίνωσε ότι είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο και ότι έφυγε με θετικές εντυπώσεις από τη συνάντηση. «Του μετέφερα τα μηνύματα του προέδρου (Ερντογάν) και είχαμε μια θετική και εποικοδομητική συζήτηση», είπε ο Αλμπαϊράκ. Ερωτηθείς για το καυτό ζήτημα των S-400, δήλωσε: «Διαπίστωσα μια εποικοδομητική άποψη και θετική προσέγγιση σε προεδρικό επίπεδο». Τις προηγούμενες ημέρες, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το Πεντάγωνο αλλά και ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς είχαν απειλήσει την Τουρκία με σοβαρές κυρώσεις στην περίπτωση που θα προχωρούσε σε εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων. Οπως έγινε γνωστό, στη συνάντηση του Τούρκου υπουργού με τον Τραμπ ήταν παρών και ο γαμπρός του Αμερικανού προέδρου, Τζάρεντ Κούσνερ.

Από την πλευρά του, ο Χουλουσί Ακάρ προσπάθησε να κατευνάσει τις αμερικανικές ανησυχίες για το ενδεχόμενο να περιέλθουν στρατιωτικά μυστικά των ΗΠΑ στη Ρωσία μέσω των S-400. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην αμερικανική πρωτεύουσα, ο Ακάρ διαβεβαίωσε ότι οι ρωσικοί πύραυλοι θα εγκατασταθούν πιθανότατα στην Κωνσταντινούπολη και την Αγκυρα, ενώ τα αμερικανικά αεροπλάνα F-35, που επίσης έχει παραγγείλει η Τουρκία, προορίζονται για τη Μαλάτεια. Σε κάθε περίπτωση, οι S-400 δεν θα ενσωματωθούν στις αμυντικές δομές του ΝΑΤΟ, τόνισε ο Τούρκος αξιωματούχος, ο οποίος παραπονέθηκε ότι, σε αντίθεση με τους Αμερικανούς, οι Ρώσοι δεν έθεσαν ζήτημα για το ενδεχόμενο να πέσουν δικά τους στρατιωτικά μυστικά στα χέρια των ΗΠΑ. «Λέμε στους Αμερικανούς συνομιλητές μας: Δεν μας εμπιστεύεστε στον βαθμό που μας εμπιστεύονται οι Ρώσοι», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Ακάρ.

Προτού συναντηθεί με τον πρόεδρο Τραμπ, ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ είχε συνομιλίες με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν και τον υπουργό Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος. Αντικείμενο των συνομιλιών ήταν η λήψη πρακτικών μέτρων ώστε να υλοποιηθεί ο στόχος που έχουν θέσει οι Ερντογάν και Τραμπ για αύξηση του διμερούς εμπορίου από τα σημερινά επίπεδα των 20 δισ. δολαρίων στα 75 δισ. δολάρια.

Παράνομη κράτηση

Στο μεταξύ, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Τουρκία για παράνομη κράτηση του Αλπαρσλάν Αλτάν, δικαστή του τουρκικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, ο οποίος κατηγορείται ότι συμμετείχε στην οργάνωση του ισλαμιστή Φετουλάχ Γκιουλέν και ότι είχε ανάμειξη στο αποτυχημένο στρατιωτικό κίνημα του 2016. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ο Αλτάν, ο οποίος συνελήφθη στις 20 Ιουλίου του 2016, στερήθηκε την ελευθερία του χωρίς να υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις και επιδίκασε στην Τουρκία την καταβολή αποζημίωσης ύψους 10.000 ευρώ για πρόκληση ηθικής βλάβης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή