Ενα φεμινιστικό μουσείο ανοίγει στο κεντρικό Λονδίνο

Ενα φεμινιστικό μουσείο ανοίγει στο κεντρικό Λονδίνο

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Πάρτι, νύχτες κωμωδίας, σχολικές εκδρομές και εκθέσεις είναι οι ασυνήθιστοι τρόποι για να αρθούν τα ταμπού που σχετίζονται με τα γυναικεία γεννητικά όργανα. Αυτά ακριβώς είναι τα σχέδια του πρώτου μουσείου αιδοίου στον κόσμο, που θα ανοίξει τις πύλες του στο Λονδίνο τον Νοέμβριο.

Αφότου ενημερώθηκε το 2017 για την ύπαρξη Φαλλικού Μουσείου στην Ισλανδία, με εκατοντάδες πέη ζώων, η Φλόρενς Σέχτερ αποφάσισε ότι είναι δίκαιο να υπάρξει ένα αντίστοιχο ίδρυμα αφιερωμένο στα γυναικεία αναπαραγωγικά όργανα. Μέσα από σεμινάρια, ομιλίες και εκδηλώσεις η Σέχτερ ανέλαβε την πρωτοβουλία να παράσχει τον χώρο που θα φέρει τους ανθρώπους μαζί, νέους και ηλικιωμένους, με αντικείμενο έναν διάλογο για ευαίσθητα ζητήματα, όπως η κλειτοριδεκτομή, ο βιασμός, η ενδοοικογενειακή βία και η σεξουαλική υγεία. «Είναι πολύ βασικό γιατί είναι ένα σημείο του σώματος που φέρει βαρύ στίγμα, και αυτό έχει συνέπειες», εξήγησε η διευθύντρια του μελλοντικού μουσείου, η οποία συγκεντρώνει χρήματα για τη δημιουργία του. Η ίδια ανέφερε ότι κορίτσια και γυναίκες αισθάνονται άβολα να υποβληθούν σε γυναικολογικά τσεκάπ για καρκίνο του τραχήλου ή να συζητήσουν για την περίοδό τους. Η έμμηνος ρύση επίσης αποτελεί ταμπού σε πολλές χώρες. Στο Νεπάλ οι γυναίκες εκδιώκονται από τα σπίτια τους στη διάρκεια της περιόδου, μια πρακτική αιώνων, που τώρα είναι παράνομη.

Κατά τη Σέχτερ είναι σημαντικό να υπάρξει ένα μουσείο στο οποίο παιδιά και οικογένειες θα μπορούν να συζητούν άνετα για τα γυναικεία αναπαραγωγικά όργανα από πολύ μικρή ηλικία. «Οταν ντρέπονται για το σώμα τους, είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να μιλήσουν για αυτά τα θέματα. Στόχος είναι η άρση του στίγματος που περιβάλλει το συγκεκριμένο σημείο του σώματος και η ειλικρίνεια για τις λειτουργίες του», πρόσθεσε. Το μουσείο αιδοίου, που αναμένεται να ανοίξει τον Νοέμβριο στο κεντρικό Λονδίνο μέχρις ότου αποφασιστεί ποια θα είναι η μόνιμη στέγη του, θα έχει προγράμματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης για την τοπική κοινότητα. H ίδια διευκρίνισε ότι το μουσείο θα απευθύνεται σε όλα τα φύλα, γιατί «δεν είναι γυναίκες όλοι όσοι έχουν αιδοίο, ούτε κάθε γυναίκα έχει αιδοίο. Θεωρούμε λογικό να υπάρχει μουσείο τούβλων ή μπέιζμπολ για τη διατήρηση της συνοχής μιας κοινότητας, γιατί λοιπόν όχι και αιδοίου, αφού είναι ένα σημείο του σώματος που θα έπρεπε να γιορτάζεται».

Την ίδια στιγμή στη Γαλικία, μια εικονογράφος, η Αντια Αλμπέρτε, αποφάσισε να σχεδιάσει μια τράπουλα με φεμινιστικό θέμα. Κάποια τραπουλόχαρτα απεικονίζουν την έμμηνο ρύση, άλλα δονητές και άλλα ξυραφάκια. Το αποτέλεσμα είναι μία τράπουλα 48 χαρτιών, στην οποία το κόκκινο χρώμα κυριαρχεί, συμβολίζοντας τη δύναμη και το θάρρος, σε συνδυασμό με το γκρι και το μαύρο. «Ολα ξεκίνησαν στη διάρκεια μιας εθελοντικής δράσης στο Φυσικό Πάρκο Xures, όταν είδα κάποιους ανθρώπους να παίζουν χαρτιά. Βλέποντας τον άσο κούπα σκέφτηκα αμέσως να σχεδιάσω ένα εμμηνορροϊκό ποτήρι», σχολίασε η εικονογράφος στο πρακτορείο ΕΡΑ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή