Οι καμπάνες της Νοτρ Νταμ θα ηχήσουν ξανά

Οι καμπάνες της Νοτρ Νταμ θα ηχήσουν ξανά

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Οταν η χθεσινή ημέρα ξημέρωσε και τα δάκρυα στέγνωσαν, τα μάτια στράφηκαν στη σιλουέτα που κυριαρχούσε, τα τελευταία 850 χρόνια, στην καρδιά του Παρισιού. Ο καθεδρικός της Νοτρ Νταμ ήταν ακόμη εκεί. Η τρομερή πυρκαγιά που κατέκαψε τη στέγη και γκρέμισε τον κεντρικό πύργο δεν κατέστρεψε τα δύο κωδωνοστάσια της πρόσοψης, ούτε τα πολύχρωμα βιτρό στις ονομαστές ροζέτες, ούτε το μοναδικό εκκλησιαστικό όργανο και τους θησαυρούς της χριστιανικής πίστης που φυλάσσονταν στο εσωτερικό του ναού.

Περίπου 400 πυροσβέστες πάλευαν 9 ώρες με φλόγες ψηλότερες από οποιοδήποτε πυροσβεστικό όχημα – αρκεί να σημειωθεί ότι ο πύργος έφθανε σε ύψος τα 96 μέτρα, ενώ οι γερανοί της πυροσβεστικής μετά βίας ανεβαίνουν στα 30 μέτρα. Οι πρώτες φωτογραφίες από το εσωτερικό του ναού, χθες, έδειχναν τα ξύλινα καθίσματα των πιστών ανέπαφα, το ιερό και το άγαλμα της Παναγίας ανέπαφο και μια ζώνη καταστροφής στο κέντρο, εκεί όπου έπεσαν τα συντρίμμια του πύργου και τα καμένα δοκάρια της στέγης. Ο επικεφαλής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του δήμου του Παρισιού χαρακτήρισε «θαύμα» το γεγονός ότι δεν καταστράφηκε κανένα εσωτερικό αρχιτεκτονικό στοιχείο του ναού, πέρα από τον νέο υψηλό άμβωνα, που είχε κατασκευαστεί μόλις το 1989. Επιπλέον, τα 16 αγάλματα που βρίσκονταν στη στέγη είχαν απομακρυνθεί μόλις λίγες ημέρες νωρίτερα, προκειμένου να συντηρηθούν σε εργαστήριο της νότιας Γαλλίας.

Αμέσως μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς, τέθηκε σε ισχύ το σχέδιο διάσωσης των πολύτιμων αντικειμένων που βρίσκονταν στο εσωτερικό του ναού, ώστε να απομακρυνθούν ιερά κειμήλια όπως το στεφάνι που έφερε στη Γαλλία ο Λουδοβίκος ο 9ος το 1239, υποστηρίζοντας ότι ανήκει στον Ιησού.

Χθες το πρωί, και ενώ παρέμενε η αγωνία για την επιβεβαίωση της στατικής επάρκειας του ναού, (η πλατεία μπροστά από τον ναό αλλά και ολόκληρο το Ιλ ντε λα Σιτέ, το νησάκι που φιλοξενεί τον ναό παρέμεναν κλειστά για το κοινό) ξεκίνησε η προσπάθεια να απαντηθεί το μεγάλο «γιατί;». Το πώς έγινε, έπειτα από 8,5 αιώνες να καεί η Παναγία των Παρισίων στη δική μας, τεχνολογικά εξελιγμένη εποχή.

Ο εισαγγελέας του Παρισιού, Ρεμί Αϊτς, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν προφανείς ενδείξεις εμπρησμού. Ομάδα περίπου 50 ανακριτών και εμπειρογνωμόνων εργάζεται για τον προσδιορισμό των αιτίων της πυρκαγιάς, που ξέσπασε στις 18.20 το απόγευμα της Δευτέρας, ενώ στο εσωτερικό του ναού βρίσκονταν περίπου 1.000 άτομα. Οι εργαζόμενοι για την αναστήλωση της στέγης, που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στις σκαλωσιές, άκουσαν συναγερμό για φωτιά, έλεγξαν και δεν βρήκαν τίποτα. Είκοσι τρία λεπτά αργότερα, όταν ακούστηκε ο δεύτερος συναγερμός, ήταν πια πολύ αργά. Περίπου 30 εργαζόμενοι κατέθεσαν ήδη χθες στο πλαίσιο των ερευνών.

Οι καμπάνες της Νοτρ Νταμ θα ηχήσουν ξανά-1

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έκανε λόγο για φωτιά «στο επίκεντρο της ζωής της Γαλλίας», ενώ διαβεβαίωσε τους συμπατριώτες του, αλλά και την ανθρωπότητα που θρηνεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, ότι η Παναγία των Παρισίων θα επισκευαστεί εντός πενταετίας. Πριν καν σβηστεί η φωτιά, οι δωρεές χρημάτων και τεχνογνωσίας για την ανοικοδόμηση ξεκίνησαν να φθάνουν από τη Γαλλία και ολόκληρο τον κόσμο.

Η μία πλευρά της στέγης που κάηκε χρονολογείτο από το 1200, ενώ η άλλη από τον 19ο αιώνα – πάντως το σίγουρο είναι ότι παρά την τεχνολογικά προοδευμένη εποχή μας, δεν μπορεί να ξαναχτιστεί με τον ίδιο τρόπο γιατί τα αρχέγονα δάση σπανίζουν. «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν στη γαλλική επικράτεια δένδρα στο μέγεθος αυτών που κόπηκαν τον 13ο αιώνα», είπε ο αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Γαλλίας, Μπερτράν ντε Φεϊντό.

Αλληλεγγύη

Χθες το απόγευμα, στις 18.43, οι καμπάνες των ναών όλης της Γαλλίας ήχησαν πένθιμα, το ίδιο και οι καμπάνες στο Αββαείο του Ουέστμινστερ, σε μια σπάνια ένδειξη γαλλοβρετανικής αλληλεγγύης. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς εξέφρασε την οδύνη του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την πυρκαγιά και την πεποίθηση ότι οι καμπάνες της Παναγίας των Παρισίων θα ηχήσουν ξανά. «Vive la France!» προσέθεσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή