Παναγία των Παρισίων: Η εύφλεκτη ξυλεία και η ηλικία των δοκών

Παναγία των Παρισίων: Η εύφλεκτη ξυλεία και η ηλικία των δοκών

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Ολοσχερώς καταστράφηκαν η ξύλινη οροφή της Παναγίας των Παρισίων, που ήταν κατασκευασμένη από δρυ, καθώς και η πρόσφατη ξύλινη επίπλωση στο εσωτερικό του ναού. Η εύφλεκτη ξυλεία της οροφής και η ηλικία των δοκών (μεγαλύτερη των 400 ετών) συντέλεσαν στην ταχύτατη εξάπλωση της πυρκαγιάς. Ο γοτθικός ρυθμός του ναού επέβαλε ύψος ρεκόρ για την οροφή, ενώ η κατασκευαστική τεχνολογία της εποχής δεν επέτρεπε τη χρήση άλλου ανθεκτικού –και πυρίμαχου– υλικού, παρά του ξύλου. Οι εντυπωσιακές αψίδες της οροφής, που συνέβαλαν στην αίσθηση πνευματικής ανύψωσης και δέους του εκκλησιάσματος, κατασκευάστηκαν από δρυ.

Το ανθεκτικό δέντρο φύτρωνε τον 12ο αιώνα σε όλα τα δάση έξω από το Παρίσι, ιδιοκτησίας του θρόνου.

Για την κατασκευή του ναού, υλοτόμοι αποψίλωσαν 210 στρέμματα δάσους. Κάθε δοκός της περίπλοκης οροφής προήλθε από διαφορετικό δένδρο, απαιτώντας 13.000 δρυς. Για να εξασφαλίσουν ξυλεία στο απαιτούμενο μήκος, οι υλοτόμοι των βασιλικών δρυμών έπρεπε να διαλέξουν δένδρα ύψους 45 με 50 μέτρων, ηλικίας 300 με 400 ετών.

Η οροφή αποτελείτο από πλάκες μολύβδου, που αν και την έκανε πυρίμαχη, της προσέδιδε μεγάλο βάρος 210 τόνων. Στην πυρκαγιά, ο μόλυβδος της οροφής καθυστέρησε λίγο την καύση, χωρίς ωστόσο να προλάβει την κατάρρευση, που οφειλόταν στην καύση των ξύλινων δοκών στήριξης. Ελπίδες για την ανακατασκευή της οροφής δημιουργεί η καταγραφή και χαρτογράφησή της με σύγχρονες απεικονιστικές μεθόδους λέιζερ από ομάδα αρχιτεκτόνων και αρχαιολόγων στα τέλη της δεκαετίας του 2000.

Ακριβή σχέδια κατασκευής άφησε, όμως, ο αρχιτέκτονας Ευγένιος Βιολέ-λε-Ντουκ, που ανέλαβε την ανακαίνιση του ναού στα μέσα του 19ου αιώνα, μετά την τεράστια επιτυχία του μυθιστορήματος του Βίκτωρος Ουγκώ «Η Παναγία των Παρισίων». Το «μπεστ σέλερ» του Ουγκώ έστρεψε το ενδιαφέρον της γαλλικής πρωτεύουσας και των επισκεπτών της στη σχεδόν ξεχασμένη Παναγία, με τον Βιολέ-λε-Ντουκ να εξασφαλίζει συμβόλαιο ανακαίνισής της, εν μέρει χάρη στις φιλικές σχέσεις του με τον πρόεδρο της υπηρεσίας μνημείων και γνωστό λογοτέχνη, Προσπέρ Μεριμέ. Η ανακαίνιση οδήγησε σε σημαντικές προσθήκες, όπως αυτή του Κεντρικού Πυργίσκου, που κατέρρευσε στις φλόγες της Δευτέρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή