Βέτο Τραμπ για τον πόλεμο στην Υεμένη

Βέτο Τραμπ για τον πόλεμο στην Υεμένη

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

OYAΣΙΓΚΤΟΝ. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ άσκησε χθες το δεύτερο βέτο της προεδρικής θητείας του, συντρίβοντας με το βάρος του Λευκού Οίκου τις προσπάθειες του Κογκρέσου να σταματήσει τον πόλεμο στην Υεμένη. Εγγραφα που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας επιβεβαιώνουν την πλήρη εξάρτηση της Σαουδικής Αραβίας από τον δυτικό οπλισμό, παρά τις απειλές περί του αντιθέτου, σύμφωνα με τις οποίες αν οι ΗΠΑ σταματήσουν να στηρίζουν τον πόλεμο, το Ριάντ θα αναζητήσει όπλα αλλού.

«Το ψήφισμα αυτό είναι μια περιττή και επικίνδυνη απόπειρα να αποδυναμωθούν οι συνταγματικές μου αρμοδιότητες, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές Αμερικανών πολιτών και γενναίων στρατιωτών σήμερα και στο μέλλον», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ. Το ψήφισμα περί Πολεμικών Εξουσιών, που είχε εγκριθεί με 247-175 ψήφους στη Βουλή και 54-46 ψήφους από τη Γερουσία, επέκρινε σφοδρά τη Σαουδική Αραβία για τις ανθρωπιστικές συνέπειες των βομβαρδισμών στους αμάχους της Υεμένης. Προκειμένου να ανατρέψει τώρα το βέτο του προέδρου, το Κογκρέσο χρειάζεται πλειοψηφίες δύο τρίτων, τις οποίες δεν διαθέτει.

«Είναι πολύ απογοητευτικό», δήλωσε ο βουλευτής των Δημοκρατικών και εισηγητής του ψηφίσματος, Ρο Χάνα. «Ο πρόεδρος είχε την ευκαιρία να υπογράψει το ψήφισμα περί Πολεμικών Εξουσιών και να συνταχθεί με τον διακομματικό συνασπισμό που περιλαμβάνει τους συμμάχους του Ραντ Πολ, Μαρκ Μέντοουζ και Ματ Γκετς (Ρεπουμπλικανούς που τάχθηκαν υπέρ του ψηφίσματος) για να σταματήσει τους ατελείωτους πολέμους», είπε ο Χάνα. «Δεν επιβεβαίωσε τις συνταγματικές αρχές που δίνουν στο Κογκρέσο την εξουσία για ζητήματα πολέμου και ειρήνης».

Προεκλογικά, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε υποσχεθεί να βγάλει τις ΗΠΑ από τον φαύλο κύκλο των διαρκών πολέμων. Χθες, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι «τα μεγάλα έθνη δεν διεξάγουν ατελείωτους πολέμους», αναφέρθηκε στην απόφασή του να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία και να διαπραγματευθεί τη λήξη του πολέμου στο Αφγανιστάν, αλλά υποστήριξε ότι η περίπτωση της Υεμένης είναι διαφορετική.

«Δεν μπορούμε να τερματίσουμε τη σύγκρουση στην Υεμένη με πολιτικά έγγραφα, απαιτείται λύση μέσα από διαπραγματεύσεις», είπε. Ωστόσο, μια άρνηση των ΗΠΑ να παράσχουν οπλισμό θα ήταν πρώτης τάξεως κίνητρο για να προσέλθει η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης, την επικράτηση των οποίων επιχειρούν να εμποδίσουν. Η εκστρατεία βομβαρδισμού της πάμπτωχης χώρας ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια, προξενώντας εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους λόγω πολέμου, υποσιτισμού και ασθενειών.

Διαβαθμισμένο έγγραφο των μυστικών υπηρεσιών του γαλλικού στρατού έδειξε ότι η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εξαρτώνται σε καθοριστικό βαθμό από δυτικά οπλικά συστήματα. Σε περίπτωση που οι χώρες αυτές επιχειρούσαν να προμηθευτούν πυρομαχικά, εξαρτήματα και συστήματα επικοινωνίας από τη Ρωσία ή την Κίνα, θα έπρεπε πρώτα να αντικαταστήσουν μεγάλο μέρος του οπλοστασίου τους. «Δεν μπορείς απλά να αλλάξεις τους αμερικανικούς πυραύλους με κινεζικούς ή ρωσικούς αλλά να συνεχίσεις να πετάς αμερικανικά αεροπλάνα», σημείωσε η αναλύτρια Ρέιτσελ Στολ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή