Επανεκλογή του Ουιντόντο στην Ινδονησία

Επανεκλογή του Ουιντόντο στην Ινδονησία

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΖΑΚΑΡΤΑ. Την επανεκλογή του μοιάζει να έχει εξασφαλίσει ο πρόεδρος της Ινδονησίας, Τζόκο Ουιντόντο, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, παρά τους ισχυρισμούς του κυριότερου αντιπάλου του, απόστρατου στρατηγού Πραμπόβο Σουμπιάντο, ότι αυτός είναι ο νικητής της λαϊκής ψήφου. Ο Σουμπιάντο ήταν τόσο βέβαιος για τη νίκη του, που κάλεσε χθες τους οπαδούς του σε επιφυλακή, ώστε να μη χαθεί η σημαντική τους νίκη.

Τα στοιχεία ιδιωτικών εταιρειών σφυγμομετρήσεων, βασισμένα σε δείγματα μεγάλων εκλογικών κέντρων, έχουν προβλέψει νίκη του Ουιντόντο με διαφορά μεταξύ 7,1 και 11,6 ποσοστιαίων μονάδων. Ο Ουιντόντο έχει εδραιώσει τη δημοτικότητά του, χάρη στο ήπιο ύφος και στις προσεκτικές μεταρρυθμίσεις του. Ο αντίπαλός του, στρατηγός Σουμπιάντο, που έχει ήδη ηττηθεί από τον Ουιντόντο πριν από μία πενταετία στις προεδρικές εκλογές, είναι γαμπρός του έκπτωτου δικτάτορα Σουχάρτο. Μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους, ο Σουμπιάντο είπε: «Εχουμε καταγράψει πολλά περιστατικά που έπληξαν το ψηφοδέλτιό μας. Οι εθελοντές μας οφείλουν να προστατεύσουν τις κάλπες, γιατί αυτές είναι το κλειδί της νίκης μας». Ο απόστρατος στρατηγός ισχυρίστηκε ότι το ποσοστό του είναι μεταξύ 52 και 54%.

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος Ουιντόντο υιοθέτησε προσεκτική στάση, λέγοντας ότι αν και τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα τον αναδεικνύουν νικητή, οι ψηφοφόροι του θα πρέπει να περιμένουν την ανακοίνωση της εκλογικής επιτροπής. Ο αναλυτής Κέβιν Ορόρκ είπε, μιλώντας στο Reuters, ότι αν και η επανεκλογή του Ουιντόντο είναι πλέον βέβαιη, η νίκη του επί του 67χρονου Σουμπιάντο δεν είναι αποφασιστική, καθώς ο πρόεδρος απέτυχε να εξασφαλίσει το σημαδιακό ποσοστό του 60% των ψήφων. Τα επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στα μέσα Μαΐου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή