Εκτός Instagram οι Φρουροί της Επανάστασης

Εκτός Instagram οι Φρουροί της Επανάστασης

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΕΧΕΡΑΝΗ. Τους λογαριασμούς Instagram πολλών διοικητών των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν απέκλεισε η εταιρεία της δημοφιλούς εφαρμογής, υπακούοντας στις αμερικανικές κυρώσεις κατά του ιρανικού σώματος. Στις 8 Απριλίου, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι ενέταξαν τους Φρουρούς στον κατάλογο των ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων. Σύμφωνα με την προσκείμενη στη συντηρητική πτέρυγα της ιρανικής κυβέρνησης ειδησεογραφική ιστοσελίδα Tabnak, οι λογαριασμοί των υποστρατήγων Μοχάμαντ Αλί Τζαφαρί, Μοχάμεντ Μπαγκερί και Κασέμ Σολεϊμανί είχαν μπλοκαριστεί. Το Instagram μοιάζει να έχει μπλοκάρει και τη σελίδα του ύπατου θρησκευτικού ηγέτη του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Ο χαρακτηρισμός των Φρουρών ως τρομοκρατικής οργάνωσης προκάλεσε την ικανοποίηση του εντολοδόχου πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος δήλωσε ότι η πρωτοβουλία της κυβέρνησης Τραμπ «θα διατηρήσει τον κόσμο ασφαλή από την ιρανική επιθετικότητα και την τρομοκρατία».

Τη διαφωνία τους με την απόφαση του Τραμπ εξέφρασαν, όμως, στελέχη της κυβέρνησης στην Ουάσιγκτον, εκτιμώντας ότι η ένταξη των Φρουρών στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων ενδέχεται να οδηγήσει σε αντίποινα εναντίον αμερικανικών συμφερόντων στη Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με τον απόστρατο Αμερικανό διπλωμάτη Τζέισον Μπλαζάκις, ο διοικητής των Φρουρών Κασέμ Σολεϊμανί θα μπορούσε να καλέσει τις σιιτικές πολιτοφυλακές «να αναλάβουν δράση εναντίον αμερικανικών στόχων στην Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης, μεταξύ άλλων». Την ίδια στιγμή, οι διπλωματικές αποστολές των ΗΠΑ δεν έχουν λάβει καμία εντολή για την εφαρμογή νέων κυρώσεως εις βάρος των Φρουρών, υπογραμμίζοντας την έλλειψη συνεννόησης και συντονισμού μεταξύ του Λευκού Οίκου και της αμερικανικής διπλωματίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή