Έκθεση Μάλερ: Ο υιός Τραμπ ήταν σε επαφή με το WikiLeaks

Έκθεση Μάλερ: Ο υιός Τραμπ ήταν σε επαφή με το WikiLeaks

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο συμπέρασμα ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και το προεκλογικό επιτελείο του δεν συνέπραξαν αθέμιτα με τη Ρωσία, όπως είχε προαναγγείλει τον περασμένο μήνα ο υπουργός Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ, κατέληξε η έρευνα του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερ Μάλερ.

Η έκθεση του Μάλερ, έκτασης 448 σελίδων, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, παρουσιάζει τα ευρήματα της έρευνας που διεξήγαγε επί 22 μήνες η ομάδα του ειδικού εισαγγελέα. Περιλαμβάνει λεπτομέρειες για το πώς ο πρόεδρος επιχείρησε να απομακρύνει τον ίδιο τον Μάλερ, διέταξε μέλη της κυβέρνησής του να διακηρύξουν δημοσίως την αθωότητά του και άφησε έναν πρώην συνεργάτη του να πιστεύει ότι θα του δοθεί χάρη, για να τον εμποδίσει να συνεργαστεί με τους εισαγγελείς.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο Τραμπ ήθελε να πιστεύει ο Πολ Μάναφορτ, ο πρώην επικεφαλής του προεκλογικού επιτελείου του, ότι θα έπαιρνε προεδρική χάρη. Ο ίδιος ο Μάναφορτ είχε πει στον αναπληρωτή του, τον Ρικ Γκέιτς (σ.σ. ο οποίος έχει δηλώσει ένοχος για άλλη υπόθεση που προέκυψε από την έρευνα του Μάλερ) ότι ένας προσωπικός σύμβουλος του προέδρου του είπε ότι "θα μας φροντίσουν".

Ο Μάναφορτ παραδέχτηκε ότι είχε μοιραστεί δεδομένα και είχε συζητήσει τη στρατηγική του επιτελείου του Τραμπ για να νικήσει στις μεσοδυτικές Πολιτείες, με τον Ουκρανορώσο πολιτικό σύμβουλο Κονσταντίν Κιλίμνικ. Έδωσε επίσης την εντολή στον Γκέιτς να δώσει στοιχεία στον Κιλίμνικ, από τον Απρίλιο ή τον Μάιο του 2016. Από τον Αύγουστο του ίδιου έτους μέχρι τον άνοιξη του 2018 συζήτησε κατ' επανάληψη με τον Κιλίμνικ και ένα σχέδιο για τη δημιουργία ενός αυτόνομου, φιλορωσικού καθεστώτος στην ανατολική Ουκρανία. Το σχέδιο αυτό ήταν ένας τρόπος για να αποκτήσει τον έλεγχο της ανατολικής Ουκρανίας η Ρωσία "από την πίσω πόρτα", παραδέχτηκε ο ίδιος. Από την έρευνα όμως δεν βρέθηκαν αποδείξεις ότι ο Μάναφορτ είχε παρουσιάσει αυτό το ειρηνευτικό σχέδιο στον Τραμπ.

Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι η ομάδα του ειδικού εισαγγελέα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει ένα "εύλογο επιχείρημα" ότι ο γιος του προέδρου, ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, παραβίασε τη νομοθεσία περί χρηματοδότησης των προεκλογικών εκστρατειών. Παράλληλα όμως, οι εισαγγελείς δεν πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να πετύχουν την καταδίκη του.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο Τραμπ Τζούνιορ είχε έρθει σε επαφή με τον ιστότοπο WikiLeaks κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Από το WikiLeaks του εστάλη ένας κωδικός πρόσβασης για τον ιστότοπο putintrump.org και ο ίδιος είπε αργότερα σε μέλη της προεκλογικής ομάδας ότι τον χρησιμοποίησε επιτυχώς.

Το WikiLeaks ζήτησε από τον υιό Τραμπ να του στείλει μέσω του Twitter έναν υπερσύνδεσμο για τον λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Τζον Ποντέστα, του επικεφαλής του προεκλογικού επιτελείου της Χίλαρι Κλίντον, κάτι που εκείνος έκανε τέσσερις ημέρες αργότερα.

Στην έκθεση σημειώνεται ότι οι εισαγγελείς δεν μπορούν να αποδείξουν ότι ο Τραμπ Τζούνιορ, ο Μάναφορτ ή ο γαμπρός του προέδρου, Τζάρεντ Κούσνερ, γνώριζαν ότι οι ενέργειές τους παραβίαζαν τον νόμο.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή