Στη δημοσιότητα η έκθεση Μιούλερ

Στη δημοσιότητα η έκθεση Μιούλερ

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Επειτα από έρευνες 22 μηνών, εξέταση 500 μαρτύρων, μεταξύ των οποίων και του προέδρου των ΗΠΑ, μετά την εκτέλεση 500 ενταλμάτων και την ανάγνωση εγγράφων συνολικής έκτασης 1,4 εκατ. σελίδων, «είναι σαφές ότι δεν υπήρξε εγκληματική ενέργεια». Η έκθεση του ειδικού ανακριτή Μιούλερ, που δημοσιεύθηκε χθες σχεδόν στο σύνολό της, χαρακτηρίστηκε «δικαίωση» από τον Αμερικανό πρόεδρο, ενώ οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο εστίασαν την προσοχή τους στις εκτενείς περιγραφές των προσπαθειών του Ντόναλντ Τραμπ να παρακωλύσει τις έρευνες.

Ο Ρόμπερτ Μιούλερ ερευνούσε το ενδεχόμενο συμπαιγνίας ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ ή συνεργάτες του και τη Ρωσία, με στόχο τον επηρεασμό των προεδρικών εκλογών του 2016.

Στην έρευνα των 400 σελίδων καταγράφεται σειρά επαφών μεταξύ συμβούλων του Τραμπ και ατόμων που σχετίζονταν με τη ρωσική κυβέρνηση. Δεν προκύπτει, όμως, κάποια παράνομη συμπαιγνία.

Ως προς την κατηγορία περί παρακώλυσης της Δικαιοσύνης, περιγράφονται με λεπτομέρεια οι προσπάθειες του Αμερικανού προέδρου Τραμπ να εμποδίσει τις έρευνες. Στην ομάδα του ειδικού ανακριτή υπήρξε διχογνωμία ως προς το αν τα περιστατικά που αναφέρονται στοιχειοθετούν το αδίκημα της παρακώλυσης Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με την έκθεση, κάποιες από τις ενέργειες του Τραμπ, όπως η απόλυση του διευθυντή του FBΙ Τζέιμς Kόουμι, εμπίπτουν στις αρμοδιότητές του. «Οι προσπάθειες του προέδρου να επηρεάσει τις έρευνες έπεσαν ως επί το πλείστον στο κενό, γιατί τα άτομα που περιέβαλλαν τον πρόεδρο αρνούνταν να εκτελέσουν τις εντολές του», αναφέρεται.

Κάποια αποσπάσματα της έκθεσης που αφορούν δίκες εν εξελίξει ή πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών έχουν διαγραφεί. Αλλα γλαφυρά αποσπάσματα δημοσιεύθηκαν αυτούσια. «Ω Θεέ μου. Αυτό είναι τρομερό. Είναι το τέλος της προεδρίας μου. Τη γαμ…σα», είπε ο Τραμπ μόλις πληροφορήθηκε τον διορισμό του Μιούλερ. Χθες, αντιθέτως, ο Λευκός Οίκος πανηγύριζε για «πλήρη και απόλυτη δικαίωση», ενώ οι Δημοκρατικοί σημείωναν ότι ο Μιούλερ δεν προσδιόρισε ότι ο Τραμπ είναι αθώος – απλώς δεν βρήκε τεκμηρίωση ενοχής. Πάντως, ο ηγέτης τους στη Βουλή, Στένι Χόιερ, τάχθηκε εναντίον της παραπομπής του προέδρου με το ερώτημα της καθαίρεσης, σημειώνοντας ότι εναπόκειται στον αμερικανικό λαό να τον κρίνει, στις εκλογές του 2020.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή