Προσωρινός ναός στην πλατεία της Νοτρ Νταμ

Προσωρινός ναός στην πλατεία της Νοτρ Νταμ

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Σε «εφήμερο καθεδρικό ναό», κατασκευασμένο από ξύλο μπροστά στην Παναγία των Παρισίων, θα φιλοξενούνται όσοι πιστοί επιθυμούν να προσευχηθούν στον τόπο του ιστορικού ναού, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις ιερέα του καθεδρικού.

Μιλώντας την Πέμπτη στο γαλλικό τηλεοπτικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNews, ο αιδεσιμότατος Πατρίκ Σοβέ είπε: «Δεν μπορούμε να πούμε στο εκκλησίασμα ότι ο ναός έκλεισε και θα παραμείνει εκτός λειτουργίας για πέντε χρόνια και τελείωσε. Εχουμε πραγματοποιήσει ήδη συσκέψεις με τον δήμο της πρωτεύουσας και εξετάζουμε την κατασκευή εφήμερου καθεδρικού ναού στην πλατεία μπροστά στην Παναγία των Παρισίων». Την πρόταση του αιδεσιμότατου Σοβέ στήριξε η δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό. Ο πατήρ Σοβέ ανέφερε ότι ο «ξύλινος καθεδρικός» θα μπορούσε να φιλοξενήσει ιερείς, οι οποίοι θα ιερουργούν για λογαριασμό των εκατομμυρίων τουριστών που συρρέουν στην Παναγία των Παρισίων.

Την Τρίτη, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την πρόθεση της κυβέρνησής του να ανακατασκευάσει το κατεστραμμένο τμήμα του νεογοτθικού καθεδρικού ναού σε διάστημα πέντε ετών, εγκαίρως για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι. Το υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι θα προκηρύξει διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την αντικατάσταση του διάσημου κεντρικού πυργίσκου, που κατέρρευσε από την πυρκαγιά της Δευτέρας, μαζί με μεγάλο τμήμα της οροφής.

Ο πατήρ Σοβέ εξήγησε ότι ο «προσωρινός καθεδρικός ναός» θα κατασκευασθεί ταχύτατα, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των αναγκαίων εργασιών αποκατάστασης της πλατείας και στήριξης της πρόσοψης και των κωδωνοστασίων, ηλικίας 850 ετών.

Τις ευχαριστίες του γαλλικού κράτους απηύθυνε χθες ο πρόεδρος Μακρόν, μιλώντας σε μέλη της πυροσβεστικής στο προαύλιο του Μεγάρου των Ηλυσίων, που συμμετείχαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στη Νοτρ Νταμ. Ιδιαίτερη μνεία επιφύλαξε ο πρόεδρος για τον ιερέα του πυροσβεστικού σώματος, πατέρα Ζαν-Μαρκ Φουρνιέ, ο οποίος αγνοώντας τον κίνδυνο για τη ζωή του, εισήλθε στο εσωτερικό του φλεγόμενου ναού για να διασώσει ιερά κειμήλια και έργα τέχνης. Μεταξύ των κειμηλίων αυτών συγκαταλέγεται το ακάνθινο στεφάνι του Ιησού, το οποίο φυλασσόταν σε προθήκη στο εσωτερικό του ναού. Μεταξύ των τιμηθέντων από τον πρόεδρο Μακρόν ήταν και η πυροσβέστρια Μιριάμ Τσουντζίνσκι, που έφθασε πρώτη στο κωδωνοστάσιο ενόσω η πυρκαγιά συνέχιζε να μαίνεται. Η Τσουντζίνσκι κατάφερε να τοποθετήσει αντλίες στην οροφή του νότιου κωδωνοστασίου από όπου κατηύθυνε νερό στη φλεγόμενη ξύλινη οροφή του ναού, προτού υποχρεωθεί σε υποχώρηση λόγω της θερμοκρασίας. Τέλος, αστυνομική πηγή δήλωσε στο πρακτορείο Associated Press ότι, σύμφωνα με τις πρώτες έρευνες, η πυρκαγιά προήλθε από βραχυκύκλωμα στις εγκαταστάσεις των έργων συντήρησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή