Η περιβαλλοντική νομοθεσία εξοργίζει τους Γερμανούς

Η περιβαλλοντική νομοθεσία εξοργίζει τους Γερμανούς

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα πολιτιστική αντιπαράθεση, ανάλογης έντασης με εκείνη που έχει ξεσπάσει στη Γερμανία με αφορμή το μεταναστευτικό, διχάζει τη χώρα, με θέμα το περιβάλλον. Την ώρα που η υστερία για το μεταναστευτικό υποχωρεί, η συζήτηση γύρω από το περιβάλλον οξύνεται, όπως διαπιστώνει σε άρθρο της Anna Sauerbrey η εφημερίδα New York Times. Η συζήτηση γύρω από την υπερθέρμανση του πλανήτη, τις εκπομπές καυσαερίων και τη χρήση αυτοκινήτων γίνεται ολοένα και πιο έντονη, καθώς οι πολίτες αρχίζουν να αισθάνονται τις συνέπειες της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Επίθεση στην Τούνμπεργκ

Την απαγόρευση κυκλοφορίας παλαιών αυτοκινήτων ντίζελ στο κέντρο πολλών γερμανικών πόλεων καταδίκασε πρόσφατα Γερμανός πνευμονολόγος, χαρακτηρίζοντας την πρωτοβουλία «οικολογικό πατερναλισμό», όρο τον οποίο έσπευσε να υιοθετήσει το ακροδεξιό κόμμα AfD.

Ακόμη και η 16χρονη Σουηδή ακτιβίστρια κατά της κλιματικής αλλαγής, Γκρέτα Τούνμπεργκ, δέχθηκε επίθεση από τη γερμανική Δεξιά, με τον γενικό γραμματέα του κυβερνητικού CDU να χαρακτηρίζει τις θέσεις της «καθαρά ιδεολογικές».

Η περιβαλλοντική νομοθεσία στη Γερμανία προκαλεί την οργή των πολιτών, που εκτιμούν ότι καλούνται να επωμιστούν την ευθύνη για την κλιματική αλλαγή, την ώρα που οι αυτοκινητοβιομηχανίες παραμένουν ατιμώρητες για τη χρήση παράνομων μεθόδων μειωμένης καταγραφής των εκπομπών καυσαερίων. Την ίδια ώρα, τα λαϊκιστικά κόμματα εκστρατεύουν κατά των περιβαλλοντικών κανόνων, προωθώντας τον σκεπτικισμό απέναντι στα επιστημονικά δεδομένα, την οργή κατά της πολιτικής ορθότητας και την καχυποψία απέναντι στον κρατικό παρεμβατισμό.

Σε πρόσφατες δηλώσεις της, η επικεφαλής του CDU Ανεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ επετέθη κατά των περιβαλλοντικά ευαίσθητων κατοίκων του Βερολίνου, χαρακτηρίζοντάς τους «πότες λάτε μακιάτο», ενώ ο υπουργός Μεταφορών Aντρέας Σόιερ είπε σε συνέντευξή του ότι «στην πολιτική σκηνή του Βερολίνου, η συζήτηση περιστρέφεται συνήθως γύρω από θέματα εντελώς ξένα προς την πραγματικότητα του πληθυσμού έξω από την πρωτεύουσα».

Οταν η υπεύθυνη Περιβάλλοντος του Βερολίνου πρότεινε τη δημιουργία μιας πόλης απαλλαγμένης από αυτοκίνητα, χρήστες του Facebook τη χαρακτήρισαν «πράσινη κομμουνίστρια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή