Οι αποκαλύψεις της έκθεσης Μιούλερ που εξόργισαν τον Τραμπ

Οι αποκαλύψεις της έκθεσης Μιούλερ που εξόργισαν τον Τραμπ

4' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά την αρχική του ικανοποίηση, που εκφράστηκε με πομπώδεις, νικητήριες αναρτήσεις στο Twitter, ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε σήμερα την οργή του για τις αποκαλύψεις του πορίσματος Μιούλερ, που – αν και ουσιαστικά αθωωτικό ως προς τις κατηγορίες συνεργασίας με τη Ρωσία στις προεδρικές εκλογές του 2016 –  δίνει μια εικόνα του τι συνέβαινε στον Λευκό Οίκο του Ντόναλντ Τραμπ, καθόλου κολακευτική.

Η έκθεση των 448 σελίδων του Μιούλερ μπορεί να θεωρηθεί ως ένας κατάλογος παραβίασης των υφιστάμενων κανόνων ή και της νομοθεσίας από τον Αμερικανό πρόεδρο, στην διάρκεια των σχεδόν τριών χρόνων άσκησης της προεδρίας του, σύμφωνα με το αμερικανικό ABC News. 

Ως προεδρικός υποψήφιος, ο Τραμπ προσπάθησε ενεργά να βρει ηλεκτρονικά μηνύματα τα οποία είχε σβήσει το 2016 η αντίπαλος του Χίλαρι Κλίντον, όπως φαίνεται από τα στοιχεία της αναφοράς.

Παρά το γεγονός ότι δεν έχει εντοπιστεί η διάπραξη εγκλημάτων, έχουν καταγραφεί μεγάλες προσπάθειες συγκάλυψης, σύμφωνα με το συμπέρασμα της ομάδας ερευνών του Μιούλερ.

Οι διερευνητές της υπόθεσης, εντόπισαν πολλαπλές περιπτώσεις στις οποίες, ο πρόεδρος, αλλά κι όσοι μιλούσαν εκ μέρους του παραπλάνησαν με πρόθεση την κοινή γνώμη, τόσο για τα επιχειρηματικά του συμφέροντα, όσο και για το καθημερινό πλαίσιο των δραστηριοτήτων του, με την εμπλοκή και του προέδρου.

Τραμπ: Εντελώς κατασκευασμένες οι μαρτυρίες της έκθεση Μιούλερ

«Διατυπώνονται για μένα εντελώς κατασκευασμένοι και εντελώς ψευδείς ισχυρισμοί από ορισμένα πρόσωπα στην παραληρηματική έκθεση Μάλερ, η οποία γράφτηκε από 18 θυμωμένους Δημοκρατικούς λυσσασμένους εναντίον του Τραμπ», έγραψε ο αμερικανός πρόεδρος σ' ένα πρωινό μήνυμά του στο Twitter.

Ορισμένοι απ' αυτούς τους ισχυρισμούς είναι «απόλυτες βλακείες», έγραψε ο αμερικανός πρόεδρος σ' ένα άλλο μήνυμα στο Twitter. «Προσέξτε τους ανθρώπους που κρατούν δήθεν 'σημειώσεις', όταν οι σημειώσεις δεν υπήρξαν ποτέ μέχρι να τις χρειαστούν», πρόσθεσε.

Η έκθεση Μιούλερ επικαλείται ως πηγή ορισμένων αποσπασμάτων της τις σημειώσεις που είχαν κρατήσει για παράδειγμα αξιωματούχοι υπουργείων.

«Είναι μια απάτη η οποία άρχισε με τρόπο παράνομο και η οποία δεν έπρεπε να συμβεί ποτέ», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος αναφερόμενος στην έρευνα.

Μερικές από τις σκηνές που περιγράφονται αναλυτικά στην έκθεση είναι οι εξής:

"Η ιστορία με τη Ρωσία τελείωσε"

Το 2017, ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου, ο Τραμπ γευμάτισε με τον τότε κυβερνήτη του Νιου Τζέρσι και σύμμαχό του από την προεκλογική περίοδο, Κρις Κρίστι. Ο Τραμπ είπε στον Κρίστι ότι η απόλυση του Μάικλ Φλιν, του πρώην συμβούλου του για θέματα εθνικής ασφάλειας, θα έλυνε το πρόβλημα.

"Τώρα που απολύσαμε τον Φλιν, η ιστορία με τη Ρωσία τελείωσε", σχολίασε, όπως ανέφερε ο κυβερνήτης. Ο Κρίστι γέλασε και προέβλεψε ότι έναν χρόνο μετά, θα συζητιέται ακόμη το θέμα της Ρωσίας και της ανάμιξής της στις εκλογές.

"Αυτό ήταν το πρόβλημα. Απέλυσα τον Φλιν. Τελείωσε", επέμεινε ο Τραμπ.

Ο Κρίστι, πρώην γενικός εισαγγελέας και ο ίδιος, τον προέτρεψε να μην συζητά την έρευνα, ακόμη και αν είναι ενοχλημένος, και είπε ότι η υπόθεση του Φλιν θα τον κυνηγά για πολύ καιρό. "Σαν τσίχλα που σου κολλάει στη σόλα", όπως είπε χαρακτηριστικά.

"Ο Μιούλερ θα σημάνει το τέλος της προεδρίας μου"

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ πίστευε ότι ο διορισμός ενός ειδικού εισαγγελέα που θα αναλάμβανε την ομοσπονδιακή έρευνα για τη ρωσική ανάμιξη στις εκλογές του 2016 θα σήμαινε "το τέλος της προεδρίας του", σύμφωνα με την έκθεση του Ρόμπερτ Μιούλερ.

Όταν ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς ενημέρωσε τον Τραμπ για τον διορισμό του Μιούλερ, τον Μάιο του 2017, ο πρόεδρος έγειρε πίσω στην καρέκλα του και είπε: "Ω Θεέ μου. Αυτό είναι φριχτό. Είναι το τέλος της προεδρίας μου. Την έχω άσχημα".

Στη συνέχεια, ο Τραμπ ρώτησε τον Σέσιονς, τον οποίο επέκρινε για μήνες επειδή είχε αυτοεξαιρεθεί από την έρευνα: "Πώς το επέτρεψες να γίνει αυτό, Τζεφ" και σχολίασε ότι ο υπουργός τον απογοήτευσε.

Ο Σέσιονς, ο οποίος παραιτήθηκε τελικά τον περασμένο Νοέμβριο, θυμάται ότι ο Τραμπ του είπε: "Υποτίθεται ότι θα με προστάτευες" ή κάτι παρόμοιο.

"Όλοι λένε ότι αν εμπλακεί ένας από αυτούς τους ανεξάρτητους ερευνητές, καταστρέφεται η προεδρία σου. Θα χρειαστούν χρόνια και χρόνια και δεν θα είμαι σε θέση να κάνω τίποτα. Είναι το χειρότερο πράγμα που μου συνέβη ποτέ", φέρεται εξάλλου να είπε ο Τραμπ, σύμφωνα με την έκθεση.

Η επιστολή παραίτησης του Σέσιονς

Μέσα στο αεροπλάνο που τον μετέφερε από τη Σαουδική Αραβία στο Τελ Αβίβ, τον Μάιο του 2017, ο Τραμπ έβγαλε από την τσέπη του την επιστολή παραίτησης που είχε γραφτεί δύο ημέρες νωρίτερα από τον υπουργό Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς.

Ο πρόεδρος έδειξε την επιστολή σε υψηλόβαθμους συμβούλους του, συμπεριλαμβανομένης και της Χόουπ Χικς που αφηγήθηκε το περιστατικό στον ειδικό εισαγγελέα. Ο Στιβ Μπάνον, ο τότε επικεφαλής της στρατηγικής του Λευκού Οίκου και ο προσωπάρης Ρινς Πρίμπους ανησυχούσαν ότι ο Τραμπ θα χρησιμοποιούσε την επιστολή αυτή για να ασκήσει πιέσεις στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Έτσι, αποφάσισαν να την πάρουν πίσω.

Ο πρόεδρος κρατάει το υπουργείο "από τον λαιμό", είχε πει χαρακτηριστικά ο Πρίμπους. Όμως, όταν ο προσωπάρχης πήγε στον Τραμπ, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού στη Μέση Ανατολή, και του ζήτησε να την παραδώσει, ο πρόεδρος επέμενε ότι δεν την είχε μαζί του. Ισχυριζόταν ότι είχε μείνει κάπου στον Λευκό Οίκο.

Πέρασαν δέκα ημέρες –τρεις μετά την επιστροφή στην Ουάσινγκτον– για να παραδώσει τελικά ο Τραμπ την επιστολή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ -ΜΠΕ 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή