«Thursday, bloody Thursday» στη Β. Ιρλανδία

«Thursday, bloody Thursday» στη Β. Ιρλανδία

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΤΕΡΙ. Μία δημοσιογράφος 29 ετών έχασε τη ζωή της το βράδυ της Πέμπτης στο Ντέρι της Βόρειας Ιρλανδίας από σφαίρα στη διάρκεια διαδήλωσης σκληροπυρηνικών καθολικών εναντίον της βρετανικής κυριαρχίας στη Βόρεια Ιρλανδία. Η βρετανική αστυνομία χαρακτηρίζει το περιστατικό ως τρομοκρατικό πλήγμα. Η Λάιρα ΜακΚι βρισκόταν κοντά στα αστυνομικά οχήματα που δέχονταν βροχή από πέτρες και βόμβες μολότοφ. Στην τελευταία ανάρτησή της στο Τwitter, η δημοσιογράφος παρέθεσε φωτογραφία των επεισοδίων με τη λεζάντα «Ντέρι απόψε. Τρέλα».

«Ο θάνατος της Λάιρα ΜακΚι στο χθεσινό τρομοκρατικό επεισόδιο στο Λόντοντερι μάς συγκλονίζει. Είναι ένα κρούσμα άλογης βίας», δήλωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

Τη Μεγάλη Παρασκευή του 1998, οι αντάρτες του ιρλανδικού ρεπουμπλικανικού στρατού (IRA) συμφώνησαν να καταθέσουν τα όπλα με αντάλλαγμα ειδικό καθεστώς για τη Βόρεια Ιρλανδία και απουσία κάθε είδους συνόρου με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας. Η λήξη των πολυετών ταραχών χαιρετίστηκε ως πολύ σημαντικό βήμα, το οποίο κατέστη εφικτό χάρη στη συμμετοχή της Ιρλανδίας και της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ελάχιστοι διαφώνησαν με τον συμβιβασμό και τα κρούσματα βίας στην περιοχή τα τελευταία χρόνια ήταν λιγοστά. Ωστόσο, υπάρχουν φόβοι ότι ομάδες, όπως ο «νέος IRA», θα στραφούν εναντίον οποιασδήποτε συνοριακής υποδομής εμφανιστεί στο νησί κατ’ εφαρμογήν της συμφωνίας αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.E. Οι φόβοι για τις επιπτώσεις στη Βόρεια Ιρλανδία βάρυναν στη διαμόρφωση της πολιτικής της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι σχετικά με το Brexit. «Ηταν μια πράξη μίσους», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λέο Βαράντκαρ. «Mια επίθεση εναντίον όλων μας, του έθνους και των ελευθεριών μας».

Το Σαοράντ, κόμμα που έχει δεσμούς με τον «νέο ΙRA», ανακοίνωσε ότι, σύμφωνα με όσα είναι σε θέση να γνωρίζει, η ΜακΚι σκοτώθηκε «κατά λάθος από έναν ρεπουμπλικανό εθελοντή». Τον Ιανουάριο εξερράγη βόμβα μεγάλης ισχύος έξω από δικαστήριο στο Λόντοντερι. «Κανείς δεν θέλει να επιστρέψουμε στο ’70, το ’80 και το ’90», δήλωσε η επικεφαλής του προτεσταντικού κόμματος DUP, Αρλίν Φόστερ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή