ΗΠΑ: Στο Κογκρέσο έριξε την μπάλα ο Ρ. Μιούλερ

ΗΠΑ: Στο Κογκρέσο έριξε την μπάλα ο Ρ. Μιούλερ

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρωί της Πέμπτης, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι θα απολάμβανε «μια καλή μέρα». Εννοούσε ότι οι 448 σελίδες του πορίσματος Μιούλερ, που θα έβλεπαν το φως της δημοσιότητας λίγο αργότερα, θα επιβεβαίωναν ότι ούτε συνέπραξε με τη Ρωσία στην προεκλογική εκστρατεία του 2016 ούτε προσπάθησε μετά την εκλογή του να παρεμποδίσει το έργο της Δικαιοσύνης για τη διαλεύκανση των σχετικών κατηγοριών.

Χθες, καθώς έφθανε στην έπαυλή του στη Φλόριντα για το Σαββατοκύριακο, δεν αισθανόταν και τόσο ευδιάθετος. Η έκθεση του ειδικού ανακριτή, που δημοσιοποιήθηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ, ναι μεν απομάκρυνε τις υποψίες για σύμπραξη του Τραμπ με τη Ρωσία, αλλά κατέγραψε όχι μία, ούτε δύο, αλλά δέκα ενέργειές του που αποσκοπούσαν είτε στην απόλυση του Μιούλερ είτε στον περιορισμό των ερευνών. Από εδώ και ο καταιγισμός οργισμένων tweets από τον πρόεδρο, που χαρακτήριζε «εντελώς μπούρδες», «χαλκευμένες και τελείως αναληθείς» τις επιβαρυντικές μαρτυρίες πρώην συνεργατών του που περιέχονταν στην έκθεση.

Σε κάποιο σημείο της έκθεσης, ο Ρόμπερτ Μιούλερ ρητώς αναφέρει ότι το Κογκρέσο διαθέτει τη συνταγματική δυνατότητα να ελέγξει τον πρόεδρο.

«Τους κλείνει το μάτι, ύστερα τους κάνει νόημα κι ύστερα τους ξανακλείνει το μάτι λέγοντας: εγώ σας έδωσα ένα σωρό ενδείξεις, τώρα το μπαλάκι είναι στο δικό σας γήπεδο», εκτιμά ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κορνέλ, Γενς Ολίν. Η θέση του απηχεί τη γνώμη πολλών νομικών, οι οποίοι θεωρούν ότι η ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς Βουλή των Αντιπροσώπων θα μπορούσε να παραπέμψει τον Τραμπ με το ερώτημα της καθαίρεσης λόγω παρεμπόδισης της Δικαιοσύνης.

Μέχρι χθες, τα ηγετικά στελέχη των τελευταίων εξακολουθούσαν να ζυγίζουν τα υπέρ και τα κατά ενός τόσο δραστικού μέτρου. Η πρόεδρος της Βουλής, Νάνσι Πελόσι, ερωτήθηκε σχετικά από δημοσιογράφους ενώ βρισκόταν στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας και προτίμησε να υπεκφύγει, επικαλούμενη ότι δεν είναι ορθό να επικρίνει τον πρόεδρο της χώρας ενώ βρίσκεται στο εξωτερικό. Την προηγούμενη ημέρα, ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή, Στένι Χόιερ, είχε ταχθεί εναντίον, λέγοντας ότι εναπόκειται στον αμερικανικό λαό να αποδοκιμάσει τον Τραμπ με την ψήφο του στις εκλογές του 2020. Αλλοι Δημοκρατικοί του Κογκρέσου, όμως, έχουν αντίθετη άποψη.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι η υπόθεση θα έχει συνέχεια. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Βουλής, Τζέρολντ Νάντλερ, ζήτησε χθες να του παραδοθεί ολόκληρη η έκθεση Μιούλερ, χωρίς τις περικοπές που αποφάσισε ο Μπαρ για λόγους εθνικής ασφάλειας ή για να μην βλάψει άλλες δικαστικές διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη. Είναι, επίσης, πολύ πιθανόν να κληθούν να καταθέσουν σε επιτροπές του Κογκρέσου τόσο ο Μιούλερ όσο και ο Μπαρ. Από την πλευρά τους, οι Ρεπουμπλικανοί, αλλά και αρκετοί νομικοί που τους δίνουν δίκιο επί του θέματος, υποστηρίζουν ότι δεν είναι δυνατόν να κατηγορείται ο πρόεδρος για παρεμπόδιση της Δικαιοσύνης, όταν δεν υπήρχε λόγος παρεμπόδισης, αφού και ο ίδιος ο Μιούλερ τον απάλλαξε από την κατηγορία περί σύμπραξης με τη Ρωσία. Οσον αφορά τη Μόσχα, αρκέστηκε να υποστηρίξει μέσω του Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπροσώπου Τύπου του Κρεμλίνου, ότι η έκθεση Μιούλερ «δεν προσκόμισε καμία ένδειξη που να υποστηρίζεται από πραγματικά γεγονότα» περί ρωσικής ανάμειξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή