Ελπίζει σε παρέμβαση Τραμπ η Τουρκία

Ελπίζει σε παρέμβαση Τραμπ η Τουρκία

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι τελευταίες ελπίδες της Αγκυρας να αποφύγει τις αμερικανικές κυρώσεις για την αγορά ρωσικών πυραύλων S-400 εναποτίθενται στον πρόεδρο Τραμπ. Αυτό είναι το συμπέρασμα ανάλυσης του πρακτορείου Reuters, που επικαλείται δηλώσεις αξιωματούχων των δύο χωρών μετά την πρόσφατη επίσκεψη κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον.

«Δεχόμαστε μηνύματα ότι ο Τραμπ επιδεικνύει πιο θετική διάθεση σε σύγκριση με το Κογκρέσο», δήλωσε στο πρακτορείο Τούρκος αξιωματούχος υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας. «Υπάρχουν ενδεχομένως κάποια μέτρα που θα μπορούσαμε να πάρουμε, αλλά η αναζήτηση κοινού τόπου θα συνεχιστεί», προσέθεσε.

Από την πλευρά του, ο υπηρεσιακός υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Πάτρικ Σάναχαν δήλωσε: «Είμαστε πιο κοντά σε μια τελική απόφαση για τους S-400». Προηγουμένως, είχε συναντηθεί με τον Τούρκο υπουργό Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, ενώ ο υπουργός Οικονομικών (και γαμπρός του Ερντογάν) Μπεράτ Αλμπαϊράκ είχε την ευκαιρία να συναντηθεί στον Λευκό Οίκο με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Αναλυτές σημειώνουν ωστόσο ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, ακόμη κι αν το επιδιώξει, θα δυσκολευτεί πολύ να πείσει το Κογκρέσο να εξαιρέσει την Τουρκία από τις κυρώσεις για την αγορά των S-400, με πρώτη την αναστολή παράδοσης των αμερικανικών αεροσκαφών F-35. Για να γίνει κάτι τέτοιο, ο Τραμπ είναι υποχρεωμένος, βάσει ισχύοντος νόμου, να βεβαιώσει το Κογκρέσο ότι η αγορά των ρωσικών πυραύλων δεν αποτελεί «μείζονος σημασίας συναλλαγή», ότι δεν θα έχει «μεγάλο αρνητικό αντίκτυπο» στη συνεργασία ΗΠΑ – Τουρκίας και ότι η τελευταία θα δεσμευτεί να μειώσει την εξάρτησή της από τη Ρωσία στα οπλικά συστήματα. Αξιωματούχος της Ουάσιγκτον δήλωσε στο Reuters ότι «η αμερικανική πλευρά κατέστησε σαφές στην Τουρκία ότι κινδυνεύει να υποστεί κυρώσεις» αν επιμείνει μέχρι τέλους στην αγορά των πυραύλων. Στην Αγκυρα, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η κυβέρνησή του «οφείλει να λάβει υπόψη τις ανησυχίες του ΝΑΤΟ». Προσέθεσε, ωστόσο, ότι η Αγκυρα δεν έχει λάβει απάντηση στην πρότασή της να συσταθεί επιτροπή ειδικών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, η οποία θα εξετάσει τις αμερικανικές ανησυχίες για τους S-400.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή