ΚΟΣΜΟΣ

Κρίσιμες προεδρικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία

Κρίσιμες προεδρικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία

ΣΚΟΠΙΑ. Να προηγείται στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της Κυριακής στη Βόρεια Μακεδονία εμφανίζουν οι σφυγμομετρήσεις τον 56χρονο Στέβο Πενταρόφσκι, που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ. Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Πενταρόφσκι εξέφρασε τη βεβαιότητά του για την υλοποίηση της συμφωνίας των Πρεσπών, ακόμη και σε περίπτωση κυβερνητικής αλλαγής κατόπιν νέας εκλογικής αναμέτρησης.

Αντίπαλος του Πενταρόφσκι είναι η καθηγήτρια Νομικής Γκορντάνα Σιλιανόφσκα Ντάβκοβα, υποστηριζόμενη από το εθνικιστικό VMRO-DPMNE.

«Η εκλογή μου θα αποτελέσει κρίσιμη δοκιμασία για το εάν η Βόρεια Μακεδονία θα προχωρήσει προς την κατεύθυνση της ένταξης στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. ή θα οπισθοχωρήσει προς την απομόνωση και τον εθνικισμό», είπε ο Πενταρόφσκι, μιλώντας την Τρίτη σε προεκλογική συγκέντρωση στην κωμόπολη Κίτσεβο στα δυτικά της χώρας. Παρότι το προεδρικό αξίωμα είναι τελετουργικό, ο πρόεδρος είναι αυτός που δίνει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, έχοντας επίσης τη δυνατότητα άσκησης βέτο σε νομοσχέδια της Βουλής. Υποψήφιος για την προεδρία είναι και ο Μπλερίμ Ρέκα, καθηγητής Νομικής και ηγετική φυσιογνωμία της αλβανικής μειονότητας, τα ποσοστά του οποίου κυμαίνονται γύρω στο 7%, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Σε δηλώσεις του αυτή την εβδομάδα, ο Ζόραν Ζάεφ είπε ότι «μία ψήφος υπέρ του Πενταρόφσκι είναι ψήφος υπέρ της ευρωπαϊκής παιδείας, των μισθών ευρωπαϊκού επιπέδου και του ευρωπαϊκού βιοτικού επιπέδου». Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα ανησυχούν για το ενδεχόμενο μειωμένης προσέλευσης στην κάλπη, κάτω του 40% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, που θα ακύρωνε το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου. Ενδεχόμενη ήττα του Πενταρόφσκι θα κατέφερε και αυτή ισχυρό πλήγμα στην κυβέρνηση Ζάεφ, οδηγώντας σε πρόωρες εκλογές.