Διαδήλωση υπέρ των αστέγων έξω από τη Νοτρ Νταμ

Διαδήλωση υπέρ των αστέγων έξω από τη Νοτρ Νταμ

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Δεκάδες μέλη οργανώσεων υπέρ της οικοδόμησης κοινωνικών κατοικιών πραγματοποίησαν διαδήλωση έξω από την ημικατεστραμμένη Παναγία των Παρισίων, διαμαρτυρόμενοι για την κυβερνητική αδιαφορία γύρω από την τύχη των αστέγων και των φτωχότερων πολιτών, μετά την προσφορά 1 δισ. ευρώ για την ανοικοδόμηση του καθεδρικού ναού και της οροφής του.

Γύρω στους πενήντα ακτιβιστές συγκεντρώθηκαν χθες στην πλατεία μπροστά στη Νοτρ Νταμ με πανό που έγραφαν «1 δισ. σε 24 ώρες» και «Η Νοτρ Νταμ στερείται στέγης, όπως και εμείς». Τα συνθήματα είχαν στόχο τους τον πλουσιότερο άνθρωπο της Γαλλίας, τον Μπερνάρ Αρνό, διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου πολυτελών προϊόντων LVMH, ο οποίος δεσμεύθηκε την περασμένη εβδομάδα να καταβάλει 200 εκατ. ευρώ για την αναστήλωση του ναού. Εκτός από τον Αρνό, ο επίσης δισεκατομμυριούχος Φρανσουά Πινό και ο υιός του, ιδιοκτήτες του ομίλου Saint Laurent και Gucci, υποσχέθηκαν να δωρίσουν 100 εκατ. για την ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων. Από τη μεριά της, η οικογένεια Μπετανκούρ, που κατέχει τον οίκο ειδών ομορφιάς L’Oreal, δεσμεύθηκε και αυτή να καταθέσει 200 εκατ. ευρώ σε ειδικό λογαριασμό για την ανακαίνιση του μνημείου. Την πρωτοβουλία των μεγάλων δωρητών επαίνεσε ο καθηγητής Μάρκετινγκ του Πανεπιστημίου Χένλεϊ, Εϊντριαν Πάλμερ, λέγοντας: «Οι εταιρείες αυτές αποτελούν σύμβολα της γαλλικής επιχειρηματικότητας, ενώ οι δωρεές τους υπενθυμίζουν ότι οι επιχειρήσεις αυτές είναι γενναιόδωρες, στοργικές και ηθικές».

Αυστηρή κριτική στους επίδοξους δωρητές άσκησε, όμως, η Καναδή ηθοποιός και μόνιμη κάτοικος Παρισίων από το 2017 Πάμελα Αντερσον. «Πίστευα ότι η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία θα είχε συγκεντρώσει ικανά ποσά, εκμεταλλευόμενη τις δοξασίες και την πίστη των φτωχών. Ενα δισεκατομμύριο ευρώ συγκεντρώθηκε για την ανοικοδόμηση της Νοτρ Νταμ. Ηταν τόσο εύκολο. Ευχαριστούμε, δισεκατομμυριούχοι… Τί θα γίνει, όμως, με τους άστεγους που συνεχίζουν να ζουν στην εγκατάλειψη και στην πείνα;».

Η ηθοποιός, που έχει υιοθετήσει τα τελευταία χρόνια αριστερές θέσεις, συνέχισε με μηνύματά της στο Twitter: «Οι δωρεές αυτές είναι η απόδειξη ότι οι πλουσιότεροι άνθρωποι ζουν στα σύννεφα και δεν ενδιαφέρονται για τους άλλους. Το μόνο που τους απασχολεί είναι να δουν το όνομά τους στις εφημερίδες. Στο μεταξύ, οι δωρεές τους εκπίπτουν από την εφορία και βγαίνουν πάλι κερδισμένοι». Η γαλλική πρωτεύουσα «φιλοξενεί» περισσότερους από 3.600 άστεγους, με τον αριθμό αυτό να έχει σημειώσει σημαντική άνοδο το 2018, σε σύγκριση με το 2017. Ο δήμος του Παρισιού, παρά τις προσπάθειες της δημάρχου Αν Ινταλγκό, παραδέχεται ότι οι κρατικές και οι ιδιωτικές υποδομές φιλοξενίας δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή